Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Koldioxidbubblan – ny finansiell härdsmälta?

Publicerad: 13 december 2012, 06:31

Gas- och oljebolag kan visa sig vara grovt övervärderade. Förvaltare som undviker sådana bolag sitter lite säkrare när koldioxidbubblan spricker, skriver Carl Hall på riskkapitalfonden Alder.


Ett av mina intresseområden är att förutse hur miljö- och resursfrågan påverkar vad som är en bra eller dålig investering. Om man tror på de klimatprognoser som är konsensus i forskarvärlden är det ganska självklart att investeringar i bolag som håller på med fossila bränslen är en dålig idé på sikt.

Men nyligen har
en organisation som heter Carbon Tracker Initiative gjort en tankeväckande analys som de kallar the carbon bubble. Den utgår från att det faktum att världens börser och framförallt indexinstrument till stor del består av bolag vars verksamhet är fossila bränslen. Deras balansräkningar består till allra största delen av oupptagna reserver av fossila bränslen. Enligt Carbon trackers beräkningar är 80 procent av dessa reserver omöjliga att bränna om vi ska hålla oss under gränsen två grader i global uppvärmning.

Det innebär att dessa reserver till stor del kan visa sig vara värdelösa, eftersom de inte kommer att kunna utnyttjas. Bolagen kan vara grovt felprissatta.

Varför är detta viktigt
för dig? Jo, eftersom de pensionfonder som investerar på börsen till stor del investerar i indexinstrument där stora bolag är överviktade kommer det att bli en saftig smäll på värdet av pensionerna.
Det kan löna sig att leta upp en förvaltare som undviker oljebolag. Sedan kan du luta dig tillbaka och hoppas på att bubblan ska spricka.

Carl Hall är en av grundarna till riskkapitalfonden Alder och författare till boken Miljökapitalisterna.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.