måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Koldioxidcertifikat ska få fart på marknaden

Publicerad: 1 juni 2022, 04:30

Det går i dag att köpa koldioxidborttagning av bland andra schweiziska Climeworks och svenska Carbon Capture Company. EU-kommissionen vill nu reglera marknaden för koldioxidborttagning.

Ämnen i artikeln:

EuEu-kommissionen

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Det finns många sätt att ta bort koldioxid från atmosfären. Det schweiziska företaget Climeworks har på Island utvecklat en fabrik som binder koldioxid från luften i mineral. Det svenska företaget Carbon Capture Company satsar i stället på att återbeskoga gammal betes- eller jordbruksmark eller öka tillväxten i skog för att på det sättet binda koldioxid i växande biomassa. Bägge bolag säljer nu klimatkompensation genom att certifiera att en viss mängd koldioxid tagits bort från atmosfären. Men kan man verkligen lita på certifikaten? Och vad händer om till exempel skogen brinner upp så att koldioxiden slipper ut i luften igen?

Enligt EU-kommissionen krävs det att jordbruk, skogsbruk och industrier tar bort flera hundra miljoner ton koldioxid om året från atmosfären för att målet om ett klimatneutralt EU till 2050 ska nås. Och då behövs koldioxidcertifikat som bygger på gemensamma standarder, för att koldioxidborttagningen ska kunna integreras i EU:s klimatlagstiftning och marknaden växa genom privata och offentliga investeringar. Troligen behöver standarderna se olika ut beroende på om det rör sig om industriella eller växtbaserade metoder. Men oavsett detta så behövs det gemensamma regler om hur koldioxidcertifikat kan övervakas, rapporteras och deras äkthet verifieras, enligt kommissionen.

Innan året är slut ska kommissionen presentera ett lagförslag om hur koldioxidcertifikaten ska regleras. Inför utformningen av lagförslaget har kommissionen genomfört en öppen konsultation under våren. När den avslutades i början av maj hade 396 synpunkter kommit in, varav 25 från Sverige.

Christoffer Bonde, vd för Carbon Capture Company AB, tycker inte att EU-kommissionen ska reglera marknaden för koldioxidcertifikat.

– Vi anser att Carbon Capture Company tillsammans med flertalet svenska skogsägare redan har ett system där vi räknar på koldioxidinbindning för svenska skogar. Jag tycker man ska tillåta diverse marknadslösningar, sedan kommer marknaden bestämma vilka lösningar som skapar mest klimatnytta och som samtidigt är kostnadseffektiva, säger han.

Carbon Capture Company står precis i begrepp att börja sälja sina koldioxidcertifikat, som bygger på att säkerställa och öka kolinlagringen i växande skog.

– Skogens klimatnytta måste synliggöras och prissättas, och vi måste tillåta marknadslösningar för det här, säger Christoffer Bonde.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev