Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Koldioxidskatt ska ge Sarkozy ledarroll

Publicerad: 11 september 2009, 06:50

Frankrike följer Sveriges exempel och inför skatt på koldioxidutsläpp. Förutom minskade utsläpp och effektivare energianvändning hoppas president Nicolas Sarkozy enligt bedömare att initiativet ska ge honom en ledande roll vid Köpenhamnsmötet. Men kritikerna är många, även i presidentens egna led.


Ämnen i artikeln:

Cop 15Koldioxidskatt

Frankrike sällar sig till den handfull länder som hittills har följt Sveriges exempel och inför koldioxidskatt. Det meddelade president Nicolas Sarkozy i ett tal i går. Skatten införs nästa år och ska ligga på 17 euro per ton utsläppt koldioxid. Den läggs på användning av olja, gas och kol som inte ingår i EU:s system för handel med utsläppsrätter, ETS.

Däremot omfattas inte el av skatten, vilket De grönas partiledare Cécile Duflot enligt Ekot kritiserade i fransk tv. Han menar att förslaget inte är tillräckligt för att få fransmännen att bli mer miljömedvetna och sparsamma med energi. Sarkozy menar dock att en skatt på el skulle kunna minska befolkningens intresse att satsa mer på till exempel elbilar och solceller, uppger Ekot. Dessutom, säger han, kommer Frankrikes elproduktion till 80 procent från kärnkraft och medför därför små utsläpp.

Sarkozy säger enligt nyhetsbyrån Ends att koldioxidskatten är det första steget i en finansrevolution som ska genomföras under de kommande decennierna och som ska gynna den franska ekoindustrin och grönare konsumtionsvanor. Skatten beräknas ge franska staten intäkter på tre miljarder euro som ska gå tillbaka till hushållen och företagen i form av sänkningar av andra skatter.

Inte bara De gröna utan även socialisterna kritiserar skatten och oroas av att den kan drabba de fattigaste i landet hårdast. Även inom sitt eget parti är enligt Ekot många kritiska till skatten.

Förutom Sverige har tidigare Danmark, Finland och Slovenien infört koldioxidskatt.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt
 

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Cop 15Koldioxidskatt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.