Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Koldioxidskatter och utsläppsrätter ska klara klimatkrisen

Publicerad: 4 juli 2009, 08:46

Fredrik Reinfeldts tal började visserligen med en historielektion om svenska stormaktstider. Men till slut kom han in på klimatfrågan där han så gott som möjligt försökte svara på den för moderaterna så viktiga ”hur-frågan”.


Ämnen i artikeln:

Fredrik ReinfeldtModeraterna

Det var historikern Fredrik Reinfeldt som klev upp på Almedalsscenen för att hålla sitt årliga tal. Sverige som stormakt, de svenska krigen, Poltava – det var tydligt att han läst sin Peter Englund. Kopplingen mellan Sveriges tidigare stormaktstider kopplade han så klart till Sveriges ordförandeskap i EU.

Efter den något svulstiga och långa historielektionen var det emellertid tid för klimatfrågan. Han gav ämnet ett stort utrymme och var också hyfsat konkret i regeringens positioner inför klimatmötet i Köpenhamn. Fredrik Reinfeldt menade att det var fasta beslut, snarare än ödmjukhet och pragmatism, som krävdes för att lösa klimatproblemen.

Fredrik Reinfeldt hävdade att han var ganska optimistisk kring klimatproblemens lösningar. Samtidigt konstaterade han att det varje vecka byggs upp nya kolkraftverk världen över.

Kring klimatproblemen försökte Fredrik Reinfeldt också svara på den hur-fråga han så ofta kräver att oppositionen ska svara på. Lösningen i klimatfrågan ligger enligt Fredrik Reinfeldt i koldioxidskatter, ökad användning av utsläppsrätter samt att visa utvecklingsländerna att tillväxt och minskade utsläpp kan gå hand i hand.

Mer konkret än så blev inte Fredrik Reinfeldt. Men om man jämför med de rödgröna motståndarnas prestationer i miljöfrågorna tidigare i veckan, Fredrik Reinfeldt talade till exempel dubbelt så länge om miljön som Miljöpartiets Peter Eriksson, så får man ändå ge honom godkänt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.