lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Koldioxidutsläppen på rekordnivå – ökat flygande ligger bakom

Publicerad: 11 november 2022, 10:31

Joe Biden går ombord på planet som ska flyga honom till Cop 27 på torsdagskvällen. Foto: Jess Rapfogel

Det finns inga tecken på att koldioxidutsläppen minskar, tvärtom är utsläppen rekordhöga. Det visar en årlig forskningssammanställning som släpptes på fredagsmorgonen. Det globala utsläppsutrymmet har nu krympt till mindre än en tiondel av det årliga utsläppet.

Ämnen i artikeln:

NettonollutsläppKoldioxidutsläppFlygOlja

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Koldioxidutsläppen ligger på en rekordnivå, det visar ny forskning från Global Carbon Project som sammanställer data från ett stort antal forskningsinstitutioner. Det finns alltså inga tecken på den minskning som är akut om vi ska kunna nå Parisavtalets 1,5-gradersmål och behålla drägliga livsvillkor på jorden. 

Enligt forskningsartikeln kommer årets utsläpp landa på 40,6 miljarder ton, eller gigaton (Gt), koldioxid, och om utsläppen fortsätter på den nivån är det 50 procents risk att 1,5-gradersmålet överskrids inom nio år, enligt artikeln. 

Utsläppen ligger nu strax över nivåerna innan pandemin, och har även ökat jämfört med 2021, främst till följd av ökad förbränning av olja vilket till stor del beror på ökat flygande efter en nedgång under pandemin.

Om man ser till enskilda länder och regioner är bilden dock blandad: Till årets slut väntas utsläppen minska med 0,9 procent i Kina och med 0,8 procent i EU medan de väntas öka med 1,5 procent i USA, 6 procent i Indien och 1,7 procent i resten av världen i genomsnitt.

Det kvarvarande utsläppsutrymmet ligger nu på 380 gigaton koldioxid för att hålla den globala upphettningen under 1,5 grader, och 1230 gigaton för att hålla upphettningen under 2 grader. Om utsläppen fortsätter på dagens nivå och alltså varken ökar eller minskar, är det utrymmet fyllt efter nio respektive 30 år. För att nå nettonoll-utsläpp till 2050 behöver utsläppen minska med ungefär 1,4 gigaton koldioxid om året, det vill säga ungefär lika mycket som de föll när covidpandemin slog till. Klarar vi det kan ökningen stanna på 1,6 grader enligt artikeln.

Utsläppen från markanvändning beräknas under 2022 bli ungefär en tiondel så stora som de fossila utsläppen och där syns en liten men osäker minskning under de senaste decennierna. 58 procent av dessa utsläpp har skett i Indonesien, Brasilien och Demokratiska republiken Kongo.

Läs forskningsartikeln i Earth Systems Science Data 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev