Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kolet är på väg bort i Sverige

Publicerad: 5 december 2013, 09:01

I förra veckan gick Svebio och Naturskyddsföreningen ut med ett pressmeddelande om att användningen av kol har ökat med 46 procent första halvåret i år jämfört med första halvåret 2012. Men enligt Svensk Fjärrvärme ger siffrorna inte en korrekt bild av verkligheten.


I ett pressmeddelande förra veckan skrev Svebio och Naturskyddsföreningen bland annat att ”användningen av kol i kraftvärmeverken ökade med 46 procent första halvåret i år jämfört med första halvåret 2012, enligt SCB:s nya energistatistik”. Enligt Svensk Fjärrvärme kan man inte göra den jämförelsen och de menar på att det pågår ett intensivt arbete med att fasa ut användningen av kol.

Kolet utgör för det första en liten del av den samlade bränslemixen och dessutom varierar användningen starkt beroende på hur kallt det är för att vara den årstiden. Exempelvis var våren 2013 väldigt kall jämfört med våren 2012. Det medförde att kolets andel av bränselmixen det året ökade med endast 1.4 procent jämfört med första halvåret 2012, inte alls lika skrämmande som de siffror Svebio och Naturskyddsföreningen gick ut med i november, skriver Svensk Fjärrvärme i ett pressmeddelande.

Nyheten fick ett stort genomslag i flera svenska medier, bland annat skrev Miljöaktuellt en artikel om det.

-Arbetet med att minska fjärrvärmens miljöpåverkan är högprioriterat i branschen och vi följer utvecklingen noga. Statistik spelar förstås en stor roll i det arbetet. Därför är det viktigt att man inte använder siffror tagna ur sitt sammanhang, säger Ulrika Jardfelt, vd för Svensk Fjärrvärme, i ett pressmeddelande.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.