Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag17.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Koljättar rasar i värde

Publicerad: 14 April 2016, 10:39

Kolbolaget Peabody Energy har nu ansökt om konkurs i USA.

Billig naturgas, hårdare miljölagstiftning och ekonomisk inbromsning i Kina sänker kolbolagen. Senast att gå på knäna är Peabody Energy, ett av världens största kolbolag, som i veckan ansökte om konkurs i USA.


En nedgång inom industrin utan historiskt motstycke. Så beskriver den australiska koljätten Peabody Energy läget för kolsektorn i dag. Sjunkande priser och konkurrens från billigare naturgas såväl som skärpt lagstiftning tvingar företaget att lägga ned verksamheten i USA och konkursen följer en tydlig trend.

Enligt analystjänsten Foreign Policy blev Peabody Energy det senaste offret i vad som beskrivs som ett blodbad på kolmarknaden. De senaste månaderna har flera amerikanska gruvbolag försatts i svåra ekonomiska lägen och drastiskt tappat i värde. De fyra jättarna Peabody, Arch Coal, Alpha Natural Resources och Cloud Peak Energy har sedan 2011 nedvärderats från sammanlagt 34 miljarder US-dollar till 185 miljoner US-dollar i dag. Tydligt är att president Barack Obamas lagförslag att begränsa utsläppen från kolsektorn, hans så kallade Clean Power Plan, påverkat industrin. Det trots att lagförslaget nu bromsats upp av högsta domstolen i USA.

Utanför USA beskrivs dock läget för kolsektorn som mindre kritiskt. Framförallt då priset på naturgas i exempelvis Asien inte ligger på samma låga nivåer som i USA. Men även i Kinas tas steg för att bryta den tidigare till synes omättliga efterfrågan på kol. Något som bland annat minskade USA:s export av kol till Kina med 80 procent under 2015.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.