Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kolkraftverk använder den varma sommaren som argument för kolet

Publicerad: 16 Augusti 2018, 10:09

Xcel Energy’s Sherburne County (Sherco) Generating Station near Becker, Minnesota.

Foto: Tony Webster/Wikimedia Commons

Den varma sommaren har gjort att energiproduktionen gått ner och elpriserna har skjutit i höjden. De enda kraftverken som fungerat problemfritt är kolkraftverken


Ämnen i artikeln:

Klimat Klimatförändringar Koldioxid Växthuseffekten Växthusgaser

Under den varma sommaren har höga vattentemperaturer gjort att hav och floder inte klarat av att kyla ner kärnkraftverkens reaktorer. Detta har lett till att flera europeiska kärnkraftverk har fått dra ner på produktionen eller helt stänga ner reaktorerna. På många platser har det varit vindstilla, något som gjort att vindkraftverken producerat mindre el. Till och med solkraftverken har haft lägre produktion. Solpanelerna funderar bäst när det är strax över 20 grader och när temperaturen närmar sig 40, som den gjort på flera håll i Europa, tappar de i verkningsgrad. Det kraftslag som haft den mest stabila produktionen under sommaren är brunkol. Det tyska energiföretaget RWE har bland annat exporterat el till Frankrike och i sin marknadsföring använder man nu värmen som argument för att kolkraften ska vara kvar. Det rapporterar Sveriges Radio.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.