tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kolla vad grannen gör – egentligen

Publicerad: 28 januari 2009, 13:42

Med en väggpenetrerande radar får du koll på omgivningen. Prism200 ska klara 40 cm tjocka betongväggar och detektera rörelser 15 meter från väggen.


Cambridge Consultants handhållna uwb-radar Prism 200 är framtagen för den militära marknaden. Idén är att använda radarn vid exempelvis gisslanfritagningar eller spaningsinsatser. Men produkten är utvecklad även för civilt bruk och därmed går det bra att leka med tanken på att ha en Prism 200 hemma. För vem vill inte ha en radar som kan detektera rörelser bakom väggar?

Bör finnas i varje fastighet?

Systemet rymmer såväl radarmodulen som en dator för signalprocessering och en display för visning av det radarn ser. I till exempel hotfulla miljöer kan en medföljande laptop användas för processering och visning via tcp/ip.

FOI, som tittat på Prism, noterar att radarn använder en array av antennter som ger minst 140 graders synfält i både horisontal- och vertikalled. Antennkonfigurationen möjliggör 3d-positionering i rummet av rörliga objekt. Operatören ska kunna avgöra om en iakttagen person står, sitter eller ligger. Det ger till exempel möjlighet att skilja gisslan från gisslantagare.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev