Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kombinerade läkemedelsutsläpp hotar fiskens hälsa

Publicerad: 14 december 2012, 10:05

Ny forskning från Göteborgs universitet visar att läkemedelsutsläpp kan förstöra fiskarnas förmåga att skydda sig mot gifter.

Ämnen i artikeln:

ForskningUtsläpp

Läkemedelsrester utsöndras främst via urinen, och stoppas inte alltid i reningsverken. Istället hamnar de i våra vattendrag, där de kan skada fiskarnas förmåga att skydda sig mot främmande ämnen.

Studien visar även att det finns risk för att olika läkemedel samverkar i vattnet på ett negativt sätt, samt att fiskarna inte har samma förmåga som människor att öka bildandet av avgiftningsproteiner när de utsätts för läkemedelsrester, skriver Forskning.se.

– I våra undersökningar såg vi att flera läkemedel förändrade, och i de flesta fall försämrade, avgiftningsfunktionen hos fiskarna, säger Britt Wassmur vid Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet.

Enligt lagen måste alla nya läkemedel riskbedömas med avseende på deras giftighet för alger, vattenloppa och fisk. Men i riskbedömningen undersöks bara ett ämne i taget, och det tas ingen hänsyn till ifall djuren utsätts för komplexa blandningar.

– Från sjukvården finns många exempel på att olika läkemedel kan ”krocka” med varandra och ge allvarliga läkemedelsinteraktioner när de används tillsammans. Dessa krockar beror ofta på att flera läkemedel bryts ner av samma proteiner i levern, och förmågan för kroppen att göra sig av med dessa främmande ämnen blir otillräcklig, säger Britt Wassmur.

Därför föreslår hon en ny riskbedömning som tar hänsyn även till hur läkemedel samverkar och påverkar avgiftningsförmågan hos fiskar och andra vattenlevande djur.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev