Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kommentar: Utgång = Hemgång för Trump

Publicerad: 1 juni 2017, 13:20

Trumps klimatvidriga beteende är djupt olyckligt, men av två onda ting är det sannolikt mindre destruktivt att hans administration lämnar FN:s klimatförhandllingar om Parisavtalet än att de stannar kvar. Om USA lämnar, heter den största förloraren Donald Trump. Det skriver Fores Mattias Goldmann och Mathias Fridahl i en kommentar.


USA:s president Trump är en klimatmässig marodör, som aktivt förnekar allvaret i det som håller på att ske med vårt klimat. Att världens enda supermakt leds av en sådan person är djupt tragiskt och innebär ett allvarligt tempotapp just när vi behöver öka ambitionerna.

När nu Trump-administrationen lämnar Parisavtalet, är det värt att notera att Trump inte förnekar klimatförändringarna utan fokuserar på påstådda kostnader för USA och avser återkomma med ett annat avtalsförslag. Vad det betyder är skrivet i stjärnorna, men mycket talar för att det trots allt kan vara värdefullt att USA lämnar Parisavtalet:

-  Näringslivets roll stärks. Omedelbart efter valet av Trump, vädjade hundratals vd:ar för ledande företag till klimatförhandlarna att inte släppa Parisavtalet som gett den långsiktiga inriktning näringslivet behöver. Med ett USA utanför klimatförhandlingarna, blir det extra tydligt att företagen – inte minst de amerikanska – får en viktig roll i att genomföra avtalet.

Flera av argumenten för att Trump borde ha stannat är orealistiska, som att administrationen skulle låta sig kuvas eller övertygas om de blev kvar, eller att USA då skulle leva upp till de löften om klimatfinansiering som Obama gav. Den notan får vi andra splitta mellan oss, för att Trump inte vill betala – inte för att han lämnar Parisavtalet.

Trumps klimatvidriga beteende är djupt olyckligt, men av två onda ting är det sannolikt mindre destruktivt att hans administration nu lämnar FN:s klimatförhandllingar om Parisavtalet än att de hade stannat kvar. När USA nu lämnar, heter den största förloraren Donald Trump.

Mathias Fridahl
klimatpolitisk forskare för Fores och Centrum för klimatpolitisk forskning

Mattias Goldmann
vd tankesmedjan Fores

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.