Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kommentar: VA-lagstiftningen ger maktobalans

Publicerad: 9 mars 2018, 09:18

Frågan är om kommunerna alltid har giltiga hälso- eller miljöskäl för att bygga ut VA på landet. Eller om maktobalansen är alltför frestande för exploateringsivrande kommunalråd.


I elva år har Lagen om allmänna vattentjänster levt sitt eget liv vid sidan av miljöbalken. Har du ett tillstånd för din enskilda avloppsanläggning enligt miljöbalken så spelar det ingen roll, om kommunen bestämmer sig för att dra fram ledningar för kommunalt vatten och avlopp där du bor. Då måste du vara med och betala. Visserligen får inte kommunen inrätta VA-områden om det inte behövs med hänsyn till hälsan eller miljön. Och även om det behövs, kan du få slippa att vara med om du kan visa att din enskilda anläggning är bättre än kommunens.

Men något sådant är givetvis mycket komplext, och mycket dyrt, för en enskild fastighetsägare att bevisa. Den rättsliga maktobalansen är total.

Stugägaren kan vara en pensionär med låg inkomst, som kanske sett fram emot att bo i det gamla torpet med mulltoa och brunn i resten av sitt liv. Men drömmen går i kras, det alternativ som finns är att sälja torpet som kanske tillhört släkten i generationer. Ja, så är det naturligtvis inte alltid, men så kan det gå till i Sverige 2018.

Kostnaden kan vara betydande för att gräva ner vatten- och avloppsledningar från kommunens reningsverk långt ut på landet. Anslutningsavgiften kan bli hög, dessutom ska egna rör och en pumpstation bekostas på den egna på tomten, och elanslutning för pumpen om det inte fanns något elnät förut. Något bidrag finns inte att söka. Anslutningsavgiften och den löpande VA-avgiften beslutas av kommunens politiker. Hela kalaset kan kosta flera hundra tusen kronor.

Frågan är om kommunerna alltid har giltiga hälso- eller miljöskäl för att bygga ut VA på landet. Eller om maktobalansen är alltför frestande för exploateringsivrande kommunalråd. När en kommun stod på andra sidan och överklagade länsstyrelsens beslut att förelägga den att inrätta VA-områden, fick kommunen rätt. Det var i januari som Mark- och miljödomstolen i Nacka konstaterade att Länsstyrelsen i Dalarnas län inte haft giltiga hälso- eller miljöskäl för att förelägga Orsa kommun att inrätta VA-områdena.

Pernilla Strid
redaktör, AH Lag&Rätt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.