Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kommentarer efter Cancun

Publicerad: 13 december 2010, 14:02

Så tycker ekonomerna och miljörörelsen om klimatmötet i Cancun.


Ämnen i artikeln:

Cancun

– Vi har brutit paralyseringen efter Köpehamnsmötet. Utvecklingsländerna kan se att det finns pengar på bordet som de kan nyttja för klimatanpassning och minskade utsläpp, säger Claire Parker, klimattalesman på Internationella Naturvårdsunionen (IUCN)

– FNs klimatsamtal skrevs ut från intensiven, säger Tim Gore på organisationen Oxfam

Svenska Naturskyddsföreningen ser uppgörelsen som en kompromisstext som mest fungerar som en livlina.

– Det som är det riktigt tragiska är att förhandlingen inte har diskuterat minskade utsläpp utan i praktiken har man fört in det mesta från Köpenhamnsackordet i FN-systemet vilket leder till 3-4 graders temperaturökning. Det är dock bra att man i texten erkänner det stora glappet mellan de utsläppsminskningar som nu ligger i dokumenten och möjligheten att kunna begränsa den globala temperaturökningen till två grader, säger Svante Axelsson på SNF.

Svenska Världsnaturfonde
n skriver att klimatprocessen nätt och jämnt överlevde

– Nu krävs att industriländerna avstår från att bygga in kryphål i texterna som undergräver förtroendet. Till exempel Sverige behöver överväga sin position när det gäller redovisningen av skogsbrukets utsläpp, säger Peter Westman, naturvårdschef på Världsnaturfonden WWF.

Ekonomen Joakim Sonnegård dödförklarade FN-förhandlingarna redan under fredagen och menade att de spelat ut sin roll. På DN-debatt skrev han att det är dags för EU att överge FN:s tragiska försöken att få till stånd ett rättsligt bindande avtal och istället satsa på enstaka riktade åtgärder – som skatter och utsläppshandel.

– En svaghet med FN-processen är att enskilda länder kan blockera beslut, även sådana som en majoritet av världens länder är överens om. Och det har också skett vid samtliga FN-möten sedan 1995, skrev Joakim Sonnegård

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Cancun

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.