Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kommentarerna på IPCC-rapporten: “Ingen köttskatt i Sverige”

Publicerad: 9 augusti 2019, 08:59

Foto: Robert Couse-Baker/Flickr

Efter att IPCC lämnade sin senaste rapport och klimat och markanvändning spreds ett stort antal kommentarer från politiker, experter och miljöorganisationer.


Flera politiker, experter och miljöorganisationer har kommenterat den senaste IPCC-rapportens slutsatser sedan rapporten släpptes på torsdagen.
“IPCC visar att Sverige har en hemläxa att göra på hemmaplan. Sverige kan inte fortsätta avverka skog för att tillverka klimatskadliga produkter. Skydd av skog säkrar mat- och vattensäkerhet som biodrivmedel kan äventyra. Genom att skydda vår skog, så skyddar vi även den biologiska mångfalden”, skriver till exempel Greenpeace som med anledning av rapporten vill att Sverige ska skydda en femtedel av skogen och minska köttkonsumtionen med 90 procent till 2050.

I Naturskyddsföreningens kommentar skriver organisationen att rapporten visar det som tidigare varit känt, nämligen att avskogningen drivs av ett ohållbart jord- och skogsbruk och den ökande efterfrågan på kött.
“I stora delar av världen innebär köttproduktionen att marken används mycket ineffektivt och det medför dessutom stora direkta klimatutsläpp. Om det går att minska köttkonsumtionen och därmed köttproduktionen kan stora markarealer frigöras som istället kan användas till återskogning eller återställande av våtmarker som då kan binda kol och dessutom skydda biologisk mångfald”, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl i en kommentar

Under gårdagen lyftes förslaget om en köttskatt från flera håll. I exempelvis Tyskland har partiet De gröna länge drivit på för en skatt på köttkonsumtion. I SVT:s Aktuellt fick klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) ge sin kommentar om den nya rapporten och där tillfrågades hon bland annat om köttskatt.
“Som miljöpartist tror vi att man kan använda matmomsen för att gynna mer hållbara livsmedel som har mindre klimatpåverkan. Just nu har vi inget förslag på en köttskatt, säger hon”, blev hennes svar till SVT:s tittare.

Flera stora internationella miljöorganisationer lämnade under gårdagen sina kommentarer på IPCC-rapporten.
“Den senaste IPCC-rapporten om markanvändning understryker att det är lika viktigt att skydda tropiska skogar, säkerställa mark för ursprungsbefolkningar och förändra vår industriella livsmedelsproduktion som det är att minska produktionen av fossilt bränsle”, skriver exempelvis Rainforest Action Network i en kommentar.

Organisationen Climate Action Network skriver att rapporten ger “starka vetenskapliga bevis på de katastrofala klimateffekterna av det nuvarande sättet vi hanterar mark och sektorns enorma potential när det kommer till att minska utsläppen i framtiden. Rapporten visar också att vi måste hitta jordbruksmetoder som ligger i linje med naturen och gå ifrån storskaligt industriellt jordbruk”.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev