söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kommersiella krafter tar över i rymden

Publicerad: 2 januari 2009, 06:49

NASA ska sluta köpa uppskjutningstjänster av Ryssland. Nu ska marknadskrafterna råda.


Det var väl bara en tidsfråga innan NASA skulle sluta köpa transporttjänster av Ryssland för att få upp gods och ned skräp från Internationella rymdstationen. NASA har sagt till kongressen att man tänker sluta köpa lastutrymme i ryska Progress-kapslar efter 2011. Istället ska de fria marknadskrafterna få börja gälla och NASA har redan börjat ”så” 500 miljoner dollar i privatföretag som kan ta över. I december 2008 fick två privatföretag, SpaceX och Orbital Sciences Corporation, kontrakt för varutransporter upp till ISS fram till år 2016.

NASA har en sund syn på saken. NASAs Michael Griffin hoppades att de kommersiella ansatserna skulle lyckas, men tillade också: ”Det kommer inte att bli kommersiellt på riktigt om NASA ska vara med och tala om för dem vad de ska göra och hur det ska gå till. Jag tror inte de behöver det.”

Dags för ett fantastiskt citat av en person som kommer att få svälja detta många gånger: Antonio Elias, VD för Orbital Sciences sade nyligen att ”Jag tror inte marknaden klarar fler än två företag. Och det kommer att bli svårt att bara underhålla två”. Har vi hört det förr? ”Jag tror det finns en världsmarknad för totalt sju datorer” var det någon som sa en gång…

SpaceX alternativ

SpaceX Falcon 9 i statiskt motorprov. Den är inte helt klar än

Elon Musk, mannen som skapade PayPal och sålde till eBay har investerat 100 miljoner dollar av sina egna pengar i SpaceX. Han säger: ”Våra transportplaner baseras på en raket kallad Falcon 9. I sin standardversion är det en raket för medeltunga laster. Den kan skicka up 9900 kilo i låg omloppsbana (LEO). Den första Falcon 9-raketen håller på att sättas samman vid SpaceX nya avskjutningsplatta vid Cape Canaveral i Florida och den kommer att vara färdig den 31 december 2008.” (snacka om nyårsraket!!) ”Vid en flyktig blick ser den ut som något från Apolloprogrammet, eller Gemini eller Sojuz, men vi använder mycket mera avancerade material och den är konstruerad för återanvändning – något som är mycket viktigt.”

Dragon: kapacitet 2500 kilo (14 kubikmeter) trycksatt last

Falcon 9 ska lyfta en kapsel kallad Dragon som kan bära både passagerare och gods till ISS. Första demonstrationsflygningen med Falcon-Dragon ska ske 2009 och reguljär drift ska kunna börja mot slutet av 2010. Först och främst ska man flyga astronauter åt NASA, men kan också tänka sig att skeppa rymdturister till det uppblåsbara hotell som Bigelow Aerospace håller på att utveckla. SpaceX är inte främmande för äventyr. De kan mycket väl tänka sig att ta rika betalade turister på en sväng runt Månen, bara de hostar upp 40-50 miljoner dollar.

www.spacex.com

Orbital Sciences alternativ

Orbital Sciences Corporations Taurus-2 med fullt ställ

Orbital Sciences har också en medeltung bärraket, som de kallar Taurus 2. Ovanpå denna monterar man en kapsel kallad Cygnus, men till skillnad från Dragon kan den inte konfigureras för persontransport, bara last. Omloppsmodulen består av två delar, dels en servicemodul som innehåller all avionik, motorer och kraftförsörjning. Ovanpå denna kopplar man en modul avsedd för den typ av last som ska lyftas. Det finns en sort för trycksatt last, en för last som tål rymdens vakuum och en sort för att ta hem använda detaljer från rymdstationen.

Cygnus: kapacitet 2000 kilo (18,7 kubikmeter) trycksatt last

Orbital har varit med ett tag. Dr Antonio Elias som är vice VD var chefskonstruktör för företagets Pegasus-raket som flög första gången 1990. För några år sedan fick han idén att Orbital skulle förse NASA med frakter, men då insåg varken NASA eller Orbital fördelarna med det.

Nu finns fördelarna där. ”Vi tog en massa delar vi redan hade men satte ihop dem på ett nytt och väldigt effektivt sätt”. Han beskriver deras modul: ”Den är som en stor tom burk. Den är väldigt effektiv eftersom den bara ska ta upp last. Den dockas till stationen och besättningen kan hämta ut den trycksatta lasten. Sen fyller de den med sopor och stänger dörren. Servicemodulen drar undan den från stationen och störtar den över Stilla Havet där den brinner upp som en plasmaboll. Det var idén med specialiserade lastmoduler som gjorde att utvecklingskostanden kunde hållas nere.

www.orbital.com

From Russia with Love

Sen kan man ju fundera på varför NASA bryter med ryssarna. Redan i min förra artikel anade jag att det skulle gå så här (http://teknik360.idg.se/2.8229/1.195428/privatforetag-provkor-raketmotor-for-rymdfarder). Eventuellt har det börjat bli lite väl hett under fötterna där, dels eftersom demokratin är på väg bort från landet och dels för att Ryssland i syfte att dra in pengar flera gånger skickat upp betalande rymdturister mot NASAs vilja. Den dag det hettar till ordentligt och Ryssland bestämmer sig för att ockupera ytterligare gränsländer, som kan vara USAs och NATOs allierade, kan det vara mindre lyckat att stå i beroendeställning till ett land som nyligen ingått en gaskartell i stil med OPEC med ett antal andra gasproducerande länder i Sydamerika med liten eller ingen demokrati, med möjlighet att hota västvärlden. Ett land där för övrigt farbror Stalin snart verkar återuppstå som en hyvens kille igen.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev