Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kommerskollegium: WTO-avtal kan bidra till klimatomställningen

Publicerad: 26 november 2021, 10:45

Emelie Eriksson vid Kommerskollegium, en av rapportförfattarna som argumenterar för att WHO-avtal med minskade handelshinder kan bidra till klimatomställningen.

Inga handelshinder för klimatvaror. Det är något som kan underlätta omställningen enligt Kommerskollegium. I en ny rapport föreslår myndigheten avtalsformer och strategier för att få till WTO-avtal som driver på världens klimatomställning.

Ämnen i artikeln:

CcsSolpanelerElfordonVindkraftverkUtsläppKoldioxidutsläppTeknikIpccFossila Bränslen

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I en ny rapport presenterar Kommerskollegium förslag på hur medlemsländer inom WTO kan förhandla fram avtal som underlättar klimatomställningen. I slutänden kan det exempelvis handla om förenklingar som gör det lättare för teknisk personal att resa och underhålla CCS-anläggningar eller tullfrihet för solpaneler, elfordon och komponenter till vindturbiner.

”Vi rekommenderar att beslutsfattare strävar efter att ta bort handelshinder för klimatvaror och tjänster i så stor utsträckning som möjligt. Det skulle sänka kostnaderna för att minska utsläpp och främja spridningen av klimatvänlig teknologi över gränserna”, säger Emelie Eriksson vid Kommerskollegium och en av rapportförfattarna, i en kommentar.

I ungefär tjugo år har medlemsländer inom WTO dock försökt med just detta, men inte lyckats. Rapporten menar dock att när det gäller varor och tjänster är det inte kritiskt att alla länder ska skriva under avtalet. Visserligen är det bra med så många som möjligt, men det är bättre med ett mindre avtal än inget avtal alls.

Historiskt har det varit svårt att enas om vilka varor och tjänster som ska inkluderas, men där pekar rapportförfattarna på IPCC:s rekommendationer.

Rapporten har även undersökt reglering av fossila bränslesubventioner. Där är slutsatsen att det är viktigt med en kritisk massa av länder för att undvika koldioxidläckage och snålskjutsproblematik.

Är era rekommendationer på att ta bort handelshinder förenligt med EU:s tankar på klimattullar?

– Ja, det finns ingen motsättning där, säger Emelie Eriksson till Aktuell Hållbarhet.

Läs rapporten. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev