Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kommissionärens vargbrev fastnade i postgång

Publicerad: 10 Januari 2011, 12:51

EUs miljökommissionär Janez Potoznik skickade ett kritiskt brev om den svenska vargjakten till miljöminister Andreas Carlgren. Men brevet hann aldrig fram i tid. Det tog tolv dagar – och anlände samma dag som beslutet om årets vargjakt fattades, skriver Riksdag & departement


Ämnen i artikeln:

Vargjakt

I fjol vinter bedrevs licensjakt på varg i Sverige för första gången sedan fridlysningen 1966. Nu på lördag startar årets vargjakt. Flera svenska miljöorganisationer har protesterat mot jakten och menar att den strider mot EU-lagstiftningen till skydd av hotade arter.

I början av december skickade EU:s miljökommissionär Janez Potocnik ett brev till miljöminister Andreas Carlgren med ett antal kritiska frågor. Potocnik ifrågasatte Sveriges motiv för licensjakten, alltså att öka acceptansen för varg. Potocnik menade att det finns andra vägar att gå.

Janez Potocnik varnade den svenska regeringen att låta jakten starta i januari innan EU-kommissionen fått svar på ett antal frågor. Om de ändå fortsatte skulle han jobba för att få Kommissionen att formellt kritisera regeringen för att inte följa EU:s miljölagstiftning.

Enligt uppgifter i tidningen Riksdag & Departement nådde Kommissionärens kritiska brev fram till miljöminister Andreas Carlgren först efter tolv dagar – den 17 december – det vill säga samma dag som Naturvårdsverket fattade beslut om vinterns vargjakt.

Miljödepartementet uppger att brevet skickats från Kommissionen den sjunde december och registrerats på vanligt sätt på svenska representationen i Bryssel 10 december. Men det hårda snövädret som rådde vid tillfället försenade kurirposten till UD och gjorde att miljödepartmentet fick brevet först den 17 december.

Miljöminister Andreas Carlgren skriver idag på DN debatt att regeringen på längre sikt vill ha en större vargstam än den som finns idag. Både vargjakten och utplaceringen av varg ska betraktas som tillfälliga åtgärder. Det behövs istället åtgärder som gör det lättare för vargar att vandra in österifrån.

I vinterns licensjakt får 20 vargar skjutas jämfört med fjolårets 27. Någon jakt får inte förekomma i de genetiskt värdefulla Galvenreviret och Homnareviret i Gävleborgs län. Jakten kan enligt miljöministern blåsas av på flera platser om det finns DNA-bevis på att genetiskt värdefulla vargar befinner sig i området

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vargjakt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.