Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kommissionen backar – men bara delvis

Publicerad: 19 Januari 2015, 10:53

Trots att EU-parlamentet inte kunde enas i en gemensam protest mot kommissionens arbetsprogram har kommissionen nu vänt i en av de infekterande frågorna om att dra tillbaka miljöförslag.


Planen att dra tillbaka och återlansera återvinningsförslaget inom det cirkulära ekonomi-paketet och de nationella utsläppsmålen inom luftkvalitetsstrategin upprörde många när den blev känd i december.

Sedan EU-kommissionen öppnat för att ta in parlamentets och ministerrådets åsikt i sitt upplägg av årets arbetsprogram, väcktes dock förhoppningar om att kritiken mot planerna skulle kunna hörsammas. Läs mer om det här.

Men efter att de interna diskussionerna bröt ihop mellan partigrupperna kunde EU-parlamentet inte enas i sin kritik i ett svar till kommissionen under torsdagens session förra veckan. I stället fick enskilda paragrafer som kritiserar kommissionens plan ett mindre majoritetsstöd i omröstningarna.

Men trots den svagare uppslutningen verkar kommissionen nu ha hörsammat vissa medlemsländer och parlamentets önskan till viss del. Under fredagen kom nämligen det nya budet, som innebär att luftkvalitetsmålen som satts upp för medlemsländerna inte dras tillbaka för översyn. I stället uppmuntras parlamentet och ministerrådet till att ta in de förbättringsförslag som kommissionen förespråkar inom det normala lagstiftningsarbetet. Utspelet fick gott mottagande från flera av de involverande parterna.

Återvinningsförslaget inom det cirkulära ekonomi-paketet står dock kvar på översynslistan hos kommissionen. På torsdag kommer troligen miljökommissionären Vella att presentera vilka konkreta åtgärder som kan komma ur översynen då han möter miljöutskottet i parlamentet för en utfrågning.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.