Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kommunal miljötillsyn skrotar byråkrati

Publicerad: 30 Januari 2015, 10:39

Pappersjobbet har åkt i soporna. Nu prioriteras fältarbete.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 30 januari.

För fem år sedan slog Skövde, Falköping, Karlsborg, Hjo och Tibro ihop sin kommunala tillsyn. Resultatet har blivit över förväntan. Antalet miljöinspektioner ute i fält har ökat från 266 till 780 per år.

– Vi har plockat bort onödig byråkrati. Vi fokuserar på vårt uppdrag att hitta avvikelser från lagstiftningen. Vi hackar inte på en massa struntsaker, säger Sonja Lejmark, förbundschef för Miljösamverkan östra Skaraborg, till Miljöaktuellt.

Inspektörerna är ute mycket mera på fältet och gör nytta, säger hon, vilket gör att kontoren kunnat dra ned på antalet uppföljande inspektioner. Tidigare skrev tjänstemännen inspektionsrapporter vid varje tillsynstillfälle som tog en massa tid. Nu lämnar de bara ett inspektionskort, om allt är i sin ordning.

Tillsynen sker tematiskt och tidsbegränsat och ledningen har sett till att rensa ut bland ”onödiga” remisser.

– Vi nyttjar också möjligheterna att göra erfarenhetsbedömningar i taxorna. Den som klarar miljökraven mycket bra har en lägre avgift och på motsvarande sätt får andra högre, säger Sonja Lejmark.

I förra veckan lämnade föreningen Kommunala miljöchefer (KMC) in sitt remissvar om vägledning för bättre tillsyn. Föreningen vill att de centrala tillsynsmyndigheterna vägleder kommunerna direkt, i stället för att ta vägen via länsstyrelserna, som i sin tur ska vägleda kommunerna.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.