Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kommunala miljöchefer drar i nödbromsen

Publicerad: 5 december 2012, 14:08

Regeringens forcerade förslag till nytt industridirektiv riskerar att undergräva inspektörernas arbete, skriver ordföranden för kommunala miljöchefer.


Regeringen har lagt ett förslag utifrån EU:s industriemissionsdirektiv (IED) som kan bli svensk lag redan i början av januari. Ordföranden i föreningen Kommunala miljöchefer varnar för ett alltför framhastat beslut och drar i nödbromsen.

”Tiden mellan beslut och ikraftträdande är mycket kort och tillsynsvägledning saknas inom flera viktiga områden. Den uppkomna situationen med omfattande oklarheter är beklaglig” skriver Sven-Inge Svensson i ett öppet brev till regering och Naturvårdsverket.

EU-direktivet som berör cirka 1100 svenska anläggningar innehåller bland annat skärpta krav på bästa teknik och undersökningar av mark- och vattenföroreningar.

De förändrade reglerna kommer enligt Sven-Inge Svensson att innebära en ökad arbetsbörda på företag och tillsynsmyndigheter som tagits upp endast ”knapphändigt” i förslaget.

Föreningen vill att Naturvårdsverket rättar till bristerna och tar fram information och tillsynsvägledning. Om inte så riskerar miljönyttan av direktivet att försenas och göra så att tillsynen skiljer sig åt mellan olika myndigheter.

”Det finns en stor risk för olika tolkningar vilket kan undergräva förtroendet för oss som utför den operativa tillsynen” skriver Sven-Inge Svensson.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.