Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kommunalråd vill få fler kommuner att divestera

Publicerad: 9 oktober 2015, 06:10

Kommunalråden i det rödgröna styret i Uppsala menar att man har upptäckt och börjat använda sig av en ny klimatpolitisk verktygslåda: den finansiella.


Den här artikeln publicerades den 8 oktober i Miljöaktuellt Idag.

Kommunalråden i det rödgröna styret i Uppsala menar att man har upptäckt och börjat använda sig av en ny klimatpolitisk verktygslåda: den finansiella. I en debattartikel i Dagens samhälle skriver Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, och de två kommunalråden Maria Gardfjell (MP) och Ilona Szatmári Waldu (V), att man vill klimatanpassa finansförvaltningen. Detta har man påbörjat genom att ta fram ett nytt förslag till uppdrag som kommer att ingå i 2016 års mål och budget, där det står: ”Kommunens innehav av värdepapper kommer att utredas i syfte att avveckla placeringar i bolag som producerar kol, olja och naturgas.”

Åtgärden handlar alltså om divestera, motsatsen till att investera, ur fossilbolagen, och kommer att komplettera de riktlinjer kommunen redan har om att inte investera i vapen, tobak, alkohol eller pornografi. Debattörerna avslutar artikeln med att skriva: "Nu har den lokala nivån återigen chansen att gå före. Uppsala vill visa att divestering är ett viktigt klimatredskap. Nu utmanar vi andra svenska kommuner att också modernisera sitt klimatarbete."

Läs hela artikeln här.

TIPS PÅ UTBILDNING!

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.