tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kommunen la sig platt för kraftbolag

Publicerad: 18 oktober 2012, 08:12

Östersunds kommun kunde riva ett gammalt kraftverk i skyddat naturområde. Istället valde man att låta kraftbolaget bestämma.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Långforsen ligger i ett skyddat område men begränsas av ett gammalt kraftverk som inte längre är i bruk. Då verket inte längre används avsåg Kammarkollegiet att lämna in en ansökan om utrivning av verket – något som skulle återställa forsen. Först vill man emellertid höra vad Östersunds kommun tyckte om saken, då det är kommunen som äger energibolaget Jämtkraft som i sin tur äger verket.

Kommunen valde emellertid att inte agera i frågan, utan lät istället Jämtkraft själva bestämma om Långforsens framtid. Något som upprört många miljövänner och sportfiskare som tycker att kommunens icke-agerande är ansvarslöst. Särskilt då bolaget Jämtkraft visat flera exempel på en oförstående attityd mot hållbarhetsfrågor och biologisk mångfald. Bo-Yngve Nilsson är Sportfiskarnas ambassadör i Norrlands inland.
– Långforsen skulle ge så liten produktion, mindre än ett vindkraftverk, och så ligger det i ett skyddat område. Varför tar inte kommunen chansen att riva Långforsen, säger han till ÖstersundsPosten.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev