Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kommuner missar chans att påverka

Publicerad: 18 Augusti 2006, 08:05

En lång rad kommuner missar möjligheten att genom upphandlingar systematiskt pressa priser och ställa krav som gynnar medborgare, miljö och hälsa, skriver Lars Ångström i ett debattinlägg.


EU-kommissionen har gett alla 25 medlemsstater i uppgift att till slutet av 2006 utarbeta nationella handlingsplaner för miljöanpassad offentlig upphandling. I Sverige har Naturvårdsverket tagit fram en utmärkt och konkret strategi för detta. Men för att strategin ska få effekt måste kommunerna först göra hemläxan och upphandla sina tjänster i större utsträckning: Sker ingen upphandling kan den inte miljöanpassas!

Offentlig sektor i Sverige handlar varor och tjänster för över 400 miljarder kronor per år. Den enorma volymen gör det möjligt att ställa miljökrav som enskilda konsumenter inte kan, av den enkla anledning att tillverkare och leverantörer anstränger sig mer när beställningarna och beloppen är större.
Många kommuner tvekar att ställa tuffa miljökrav, utifrån en rädsla att bryta mot framför allt EU:s regler om fri rörlighet för varor. Men EU:s upphandlingsdirektiv slår entydigt fast att myndigheter får ställa specifika och mätbara miljökrav, både gällande produktionen och miljöegenskaper vid användningen. Budskapet till landets kommuner är tydligt: Höj miljökraven i era upphandlingar!

Många kommuner avstår alltför ofta från att alls upphandla de tjänster och produkter de köper. De angivna skälen varierar, alltifrån att det ändå bara finns en aktör som skulle kunna lämna anbud till att man inte vill att utländska aktörer ska ges möjlighet att etablera sig i kommunen eller att "vi har vårt eget bolag".
Den som upphandlar kan ställa krav och pressa priser, till gagn för kommuninvånarna. Hur ska en kommun och dess invånare veta att de får bästa möjliga kvalitet till lägsta möjliga pris om bara en enda aktör har fått lägga anbud?
På avfallsområdet innebär bristen på upphandling bokstavligt talat att värdefulla resurser går upp i rök. Kommunala avfallsbolag investerar i förbränningsanläggningar, men nästan aldrig i återvinning. När avfallsbehandlingen inte upphandlas, blir det förbränning för hela slanten, dessutom till ett pris som förbränningsbolaget själv bestämmer.

Kammarrätten i Göteborg fastställde den 28 december 2005 att Simrishamn och Tomelilla måste upphandla avfallsbehand-lingstjänster. Om fler kommuner upphandlade avfallsbehandling i enlighet med Kammarrättens dom, skulle en mindre del av avfallet förbrännas. I sina upphandlingskrav kan kommunerna till exempel ange återvinningsmål, krav på att hushållsavfallet ska användas för biogasproduktion eller begäran om informationsinsatser mot hus-
hållen.
Att strunta i att upphandla är dyrt, dumt och olagligt. Det är dags för kommunerna att systematiskt upphandla de varor och tjänster de köper.
Lars Ångström,
riksdagsledamot Miljöpartiet de gröna

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.