Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kommuner satsar för lite på underhåll av vatten- och avloppsledningar

Publicerad: 29 maj 2012, 07:44

Med fler översvämningar behövs det ytterligare 1,4 miljarder kronor om året, visar ny undersökning.


Det är väg- och anläggningsföretaget Svevia som uppmärksammar en viktig utmaning som Sveriges kommuner står inför. I landet har vi vattenledningsnät som sammanlagt är omkring 67 000 kilometer långa samtidigt som vi har avloppsnät på 92 000 kilometer. Med klimatförändringarnas effekter följer en ökad belastning på dessa ledningar vilket leder till ett ökat behov av underhåll.

Svevia skriver i ett pressmeddelande att ”underdimensionerade eller slitna rör i kombination med ökad nederbörd kan bland annat leda till stopp i avloppen, översvämningar och att dåligt, ja till och med infekterat, dricksvatten sprids”.

Svevias tidning På Väg har nu beräknat vad detta behov av ökat underhåll kommer att kosta årligen. I pressmeddelandet skriver man:
”Sveriges kommuner satsar alldeles för lite pengar på att underhålla vatten- och avloppsledningarna. Investeringarna måste öka med 50 procent – från dagens 2,1 miljarder kronor årligen till 3,5 miljarder.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.