Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kommuner vill stoppa studie om effekter av kitesurfing

Publicerad: 10 augusti 2012, 11:33

Flera skånska kommuner har förbjudit surfing på känsliga fågelskyddsområden. Nu vill man också stoppa länsstyrelsens planerade studie av hur kitesurfare påverkar fågellivet.


En kitesurfare tar sig fram genom ett segel högt i luften, och det är sedan tidigare känt att fåglar tycks uppfatta kitesegel som ett hot när det kommer farande. Flera skånska kommuner har därför skyddat områden genom att upprätthålla särskilda områden som surfare måste hålla sig inom.

Nu berättar tidningen ETC att länsstyrelsen planerar genomföra en studie som ska visa hur och i vilken grad kitesurfare påverkar fågellivet. Studien har initierats av Naturvårdsverket och finansieras av havs- och vattenmyndigheten.
– Det finns inga tillförlitliga studier om vid vilket avstånd som fåglarna påverkas, och det är det som vi tänker ta reda på. Vi behöver det som underlag för att kunna ta ställning till om de gränser som i dag gäller för de surffria områdena kanske behöver ändras. Sydvästra Skåne är ett av våra allra viktigaste fågelområden och det ligger i allas intressen att de värnas, säger länsstyrelsens naturvårdsdirektör Per-Magnus Åhrén till ETC.

Fyra skånska kommuner vill emellertid stoppa studien. Orsaken är att man i studien planerar att släppa in surfare i naturskyddsområden och att kommunerna menar att studien är ovetenskapligt upplagd. Hittills har Lomma, Burlöv och Malmö överklagat länsstyrelsens beslut om studien till miljödomstolen, och Vellinge har nu meddelat att de också kommer att lämna in en överklagan.
– Det är väldigt märkligt att man vill göra den i så utsatta områden, där vi har gott om häckande och rastande fåglar. Vi kommer därför att överklaga beslutet till miljödomstolen,säger Vellinges miljöchef Rickard Sandberg till ETC.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.