Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kompromiss om livsmedelsstrategin

Publicerad: 16 januari 2017, 14:36

Det blev ingen blocköverskridande överenskommelse om en ny livsmedelsstrategi för Sverige. Istället presenteras i dag kompromisslösning – en överenskommelse mellan regeringen, den borgliga oppositionen och Vänsterpartiet om själva målen för livsmedelsstrategin. Regeringen kommer därefter att lansera en egen Livsmedelsstrategi nästa torsdag.


Det övergripande mål som partierna nu slagit fast är att Sverige ska ha en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar samtidigt som relevanta nationella miljömål nås. Produktionsökningen ska ske inom både konventionell och ekologisk livsmedelsproduktion. Den ska motsvara efterfrågan och bidra till en ökad självförsörjningsgrad av livsmedel.

Livsmedelsstrategin är uppdelad i tre strategiska områden Regler och villkor, konsument och marknad och kunskap och innovation. Inom varje område finns mål som rör hållbarhet. Riksdagsledamoten Kristina Yngve (C) är en av de som varit med och förhandlat om målen för Livsmedelsstrategin.
– Förhandlingarna om strategin och de övergripande målen har pågått sedan i juni. Under hösten märkte vi att vi inte lyckades komma överens med regeringen på ett antal punkter därför kommer regeringen lägga fram sin egen strategi och vi fortsätter därefter att förhandla de övergripande målsättningarna. Men med de här målen finns i alla fall en riktning och en långsiktighet, vi har kommit överens om att vi ska ha en utökad livsmedelsproduktion och att vi ska minska sårbarheten i livsmedelskedjan.

Vad var det ni inte kom överens om?
– Regeringen har bland annat gått vidare med det här med kilometerskatt och vi tycker att det är väldigt problematiskt att regeringen försöker höja skatter som kommer att påverka livsmedelsproduktionen i Sverige så mycket. Det kommer handla om ett par 100 000 för mjölkbilar till exempel. Där har vi olika åsikter.

Vilka av de mål ni kommit överens om rör hållbarhet?
– En sak som jag har drivit i det här är formuleringen kring minskad sårbarhet i livsmedelskedjan. Idag är Sverige väldigt beroende av varor utifrån, som diesel, handelsgödsel och växtskydd. Men om vi ökar den svenska produktionen och ersätter diesel med förnybara drivmedel samtidigt som vi börjar tänka annorlunda gällande växtförädling och hållbarhet i odlingen så att vi kan minska importen av växtskyddsmedel så får vi ett mer hållbart jordbruk. I målen finns det också formuleringar kring att konsumenten ska kunna göra informerade och hållbara val. När det gäller hållbar livsmedelsproduktion har vi ju redan idag en hög nivå i Sverige men om vi ökar produktionen måste vi samtidigt försöka använda mindre resurser för att minska påverkan på miljö och klimat. Det är en viktig utmaning.

Den nya livsmedelsstrategin presenteras av regeringen i sin helhet torsdag den 26 januari.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.