Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Koncentrationen av mikroplast i Östersjön har inte ökat på 30 år

Publicerad: 6 november 2017, 09:50

Koncentrationen av mikroplaster i Östersjön har varit konstant under de senaste 30 åren. Denna förvånande slutsats drar forskarna bakom en ny studie.


Resultaten i studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science of the Total Enviroment, visar att koncentrationen av mikroplast i både fiskar och vatten är lika hög som 1987, trots att produktionen av plast är högre idag än någonsin tidigare.

– Studien väcker flera frågor. Vi har lärt oss att plast tar 100 år att bryta ner och vi vet att det produceras mer plast idag en någonsin tidigare. Så var har plasten tagit vägen? Sjunker den till botten? Finns det organismer som kan bryta ner den eller förs den bort av strömmarna? säger Torkel Gissel Nielsen, forskare vid Institutet för akvatiska resurser vid Danmarks tekniska universitet, och en av de som ligger bakom studien.

Studien som är den första som undersöker förekomsten av mikroplaster i Östersjön över en så lång tidsperiod är ett samarbete mellan institutet för akvatiska resurser vid Danmarks tekniska universitet och tyska Geomar i Kiel.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.