Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Konfliktmineraler – hög tid för stärkta inköpsrutiner”

Publicerad: 13 oktober 2016, 06:44

DEBATT Det är av ytterst vikt att den illegala handeln, och därigenom finansieringen av väpnade grupper, motverkas, det skriver Théo Jaekel och Linn Gustavsson från advokatfirman Vinge.


Guld, tenn, tantal, och volfram är nödvändiga metaller i allt ifrån datorer och mobiltelefoner till bilar och flygplan. Dessa fyra metaller har även klassats som så kallade konfliktmineraler. Utvinningen sker i stor utsträckning i länder så som Kongo-Kinshasa, Centralafrikanska republiken, Colombia och Myanmar, och en illegal handel med dessa mineraler finansierar fortsatt väpnad konflikt i länderna, med otaliga förlorade människoliv som konsekvens.

Striktare lagar och internationella riktlinjer, samt kommande EU-lagstiftning på området innebär ökade krav på företag att känna till sin leverantörskedja och motverka illegal handel med konfliktmineraler.

Bara i Kongo-Kinshasa har över fem miljoner människor dött till följd av den pågående konflikten i regionen som startade 1996. Ett fredsavtal slöts visserligen 2003, men väpnade grupper kontrollerar fortfarande områden där konfliktmineraler utvinns. FN uppskattar vidare att konflikter där mineralhandeln är en viktig faktor har lett till att 9,4 miljoner människor i dag är på flykt från sina hem. Bristande ansvar i leverantörsleden har bevisligen direkta konsekvenser på några av de mest fundamentala mänskliga rättigheterna.

För att motverka dessa risker har det under de senaste åren vuxit fram en rad olika ramverk som ställer krav på företag att spåra de mineraler och metaller som finns i deras produkter. Sedan 2010 finns den amerikanska så kallade Dodd-Frank lagen, vars avsnitt 1502 ställer krav på börsnoterade företag att årligen rapportera kring spårbarheten av konfliktmineraler i deras produkter. Visserligen är det enbart företag listade på den amerikanska börsen som omfattas av rapporteringskravet, men i och med att dessa företag behöver få in information från sina leverantörer och underleverantörer berörs även företag på andra marknader. Även OECD har tagit fram riktlinjer för företag kring spårbarhet av konfliktmineraler och motverkan av illegal handel.

Efter påtryckningar och långa förhandlingar enades EU:s institutioner i juni i år kring omfattningen av en kommande EU-lagstiftning på området. Lagstiftningen kommer, på ett liknande sätt som den amerikanska, att innebära ett rapporteringskrav.

De företag som kommer omfattas av lagstiftningen är importörer av mineral och metaller, exempelvis smältverk och raffinaderier, i stället för slutanvändare som är fallet i Dodd-Frank lagen. Den kommande EU-lagstiftningen kommer däremot omfatta konfliktmineraler oavsett ursprung, till skillnad från den amerikanska lagstiftningen som enbart fokuserar på Kongo-Kinshasa och angränsande länder.

Även lokalt, i exempelvis Kongo, har internationella ramverk lett till att nationell lagstiftning stärks. Under de senaste åren har nya lagar stiftats i Kongo, som bland annat ställer krav på certifiering av gruvor och ett spårbarhetssystem för mineralerna.

Utvinningsindustrin och handeln med dessa så kallade konfliktmineraler är ofta en central del av många länders – där mineraltillgångarna är betydande – ekonomier. Det är därav av ytterst vikt att en legal handel kan säkerställas och att den illegala handeln, och därigenom finansieringen av väpnade grupper, motverkas. Samtliga led i leverantörskedjan av konfliktmineraler har ett ansvar för detta.

För bolagen blir det viktigt att etablera rutiner mot bakgrund av tillämpliga regelverk. De behöver kartlägga och göra en riskprioritering av leverantörer och underleverantörer, inte minst i de länder där konfliktmineraler utvinns. Brister företagen i detta hänseende kostar det inte enbart affären, utan även människoliv.

Théo Jaekel, Senior Specialist: Human Rights and Supply Chain
 Linn Gustavsson, Associate
Advokatfirman Vinge

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.