Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Konjunkturinstitutet: Därför är klimatpolitiken för dyr

Publicerad: 15 mars 2011, 12:06

Den höga ambitionsnivån för Sveriges klimatpolitik har lett till att det på vissa områden införts för många styrmedel, menar Konjunkturinstitutet, som har släppt en ny rapport om hur klimatmålen skall nås på ett kostnadseffektivt sätt.

Ämnen i artikeln:

Koldioxidutsläpp

Rapporten ”Klimatpolitikens utmaningar under mandatperioden” konstaterar att Sveriges utsläpp i förhållande till BNP i dagsläget är näst lägst i världen, mycket tack vare utbyggnaden av kärnkraft och biobränslebaserad fjärrvärme, god tillgång till vattenkraft samt den införda koldioxidskatten.

För att klara de långsiktiga målen för koldioxidutsläpp krävs dock en kostnadseffektivare klimatpolitik. Rapporten föreslår bland annat en fortsatt internationell inriktning av klimatpolitiken, renodlade koldioxid- och energiskatter samt starkare incitament till forskning och utveckling istället för subventioner.

Slutsatsen blir att miljöpolitik ska bedrivas enbart för miljöns skull och i rapporten listas ett antal punkter kopplade till detta. De viktigaste är att styrmedlens mål bör begränsas enligt principen ”ett mål ett medel” och att sysselsättnings- och lönsamhetsargument inte skall användas för att motivera miljö- och klimatpolitik.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev