Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Konkurrens kan vara skäl till miljötillstånd

Publicerad: 2 december 2003, 09:52

Sund konkurrens kan vara ett bra argumenten för att få tillstånd för täktverksamhet enligt miljöbalken. Det står klart efter Miljööverdomstolens dom avseende Dala Väg AB.


– Det är glädjande att Miljööverdomstolen har tagit till sig av Konkurrensverkets synpunkt och tar hänsyn till behovet av konkurrens vid sin prövning. I detta avseende har den nya miljöbalken varit lite otydlig och det är bra att alla nu får veta vad som gäller, säger Johan Hedelin på Konkurrensverket.

Den 11 november kom beskedet, som innebär att Dala Väg får tillstånd till en bergtäkt i Uppsala kommun. Först hade deras ansökan avslagits av länsstyrelsen och sedan i miljödomstolen på grund av att de ansåg att det inom länet redan fanns tillräckligt med bergtäkter. Dala Väg i sin tur hävdade motsatsen, men det tog inte dessa hänsyn till.

Nya möjligheter
Bolaget överklagade till Miljööverdomstolen där bland annat Konkurrensverket yttrade sig i frågan. Verket menade att det råder osäkerhet om länsstyrelsens bedömning av att redan befintliga täkter kan täcka regionens behov av bergmaterial. Dessutom yttrade de sig i bevisfrågan.

– Hela bevisbördan för att det finns ett behov av en ny täkt kan inte ligga på den som vill starta en ny täkt, det vore orimligt. Då blir det i praktiken mycket svårt att få nya tillstånd annat än vid uppenbara och långvariga bristsituationer, säger Johan Hedelin.

Domen öppnar upp även för andra företag som bedriver täktverksamhet. Konkurrensverket har länge rekommenderat att hänsyn ska tas till konkurrens när täkttillstånd prövas. Domen kan därför förbättra möjligheterna att etablera nya täkter, vilket kan bidra till att motverka nya karteller.

– Möjligheten att etablera nya täkter ökar konkurrensen och bidrar därmed till lägre kostnader i bygg- och anläggningsbranschen till nytta inte minst för skattebetalarna, säger Johan Hedelin.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.