Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Konstant läckande fartygsvrak i Sverige är tickande miljöbomber

Publicerad: 16 oktober 2015, 08:35

Ansvaret för de miljöfarliga vraken faller mellan stolarna.


Den här artikeln publicerades den 15 oktober i Miljöaktuellt Idag.

Idag finns det ett trettiotal miljöfarliga vrak längs Sveriges kust. De har legat under ytan en längre tid och kan orsaka förödande konsekvenser för havsmiljön, turismen och fiskenäringen, menar forskaren Fredrik Lindgren från Chalmers tekniska högskola som nyligen presenterat sin doktorsavhandling.
– Vi har sett att viktiga bakterier som bryter ner organiskt material på havsbottnen riskerar att dö ut av de konstanta oljeläckagen, säger Fredrik Lindgren till Miljöaktuellt.

Vraken som legat på havsbottnen under en lång period saknar ägare och bidrar därför till att ingen vill ansvara för den dyra saneringen. Vraken beräknas innehålla mellan 2,5 och 20 miljoner ton olja och Fredrik Lindgren varnar för ett framtida utsläpp jämförbart med en tankerolycka.
– Det kostar mellan 50 och 100 miljoner att sanera ett vrak från olja och den största utmaningen är att avgöra vilka vrak som läcker mest olja i känsliga havsmiljöer.

För att stoppa de läckande vraken behövs riskanalyser som görs av en ansvarig myndighet.
– I dagsläget finns ingen ansvarig myndighet. Jag tycker att Havs- och vattenmyndigheten ska ta hand om frågan och att skattebetalarna ska finanserna åtgärderna som behövs göras.

Under den 12-13 oktober har forskare, företag, myndigheter och organisationer samlats på Lindholmen Science Park i Göteborg för att diskutera riskanalysmetoder där man tagit fram modeller för vilka vrak som man ska fokusera på.

Läs mer här.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.