Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Konstgjorda regnbågar med hjälp av sol och regn

Publicerad: 28 december 2010, 08:33

En amerikansk professor har tagit fram en maskin som skapar regnbågar på beställning – med hjälp av solkraft och återvunnet regnvatten.


Ämnen i artikeln:

SolkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Alla älskar att se en regnbåge breda ut sig över himlen, men normalt sett så krävs det ganska speciella väderförhållanden för att vi ska få njuta av det vackra väderfenomenet. Fram tills nu vill säga, för Michael Jones McKean, professor på Virginia Commonwealth University, har utvecklat en maskin som skapar regnbågar på beställning.

Efter flera års testande på parkeringsplatser kommer han att presentera sin maskin på Bemis Center for Contemporary Arts i juni nästa år. Två gånger om dagen kommer besökarna att kunna avnjuta hans artificiella regnbågar, 15 minuter åt gången.

McKean kommer att använda en serie kraftfulla jetpumpar och speciella fontänmunstycken för att spruta upp vatten i luften, och därmed skapa de speciella förutsättningar som krävs för att skapa en regnbåge.

Han kommer enbart att använda sig av insamlat regnvatten från Bemis Centers tak, och systemet är byggt för att vattnet ska kunna återanvändas. Ett solpanelsystem kommer att generera energin som krävs för att spruta vattnet. Så i slutändan är det – precis som vi är vana vid – just sol och regnvatten som skapar regnbågarna.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.