Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Konstitutionsutskottet friar Eskil Erlandsson

Publicerad: 5 Juni 2013, 11:56

Konstitutionsutskottet frikänner landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) från misstankar om ministerstyre i samband med att generaldirektören Göran Enander avskedades från Skogsstyrelsen 2008. Det framgår av utskottets årliga granskning av regeringen.


En majoritet i utskottet konstaterar att det råder olika meningar om huruvida ministern verkligen avrådde Göran Enander från att delta i en miljökonferensen eller inte. Eskil Erlandsson själv uppger i förhören att han inte minns telefonsamtalet.

KU skriver att det inte finns något utrymme för en enskild minister att ge direktiv till en myndighetschef om dennes deltagande i en konferens. När det gäller det aktuella telefonsamtalet vill utskottet hänvisa till behovet av en viss försiktighet.
Någon ytterligare granskning eller uttalande från KU är dock inte aktuellt.

Tre partier har en avvikande uppfattning. I sin reservation skriver ledamöter från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna att ”landsbygdsministerns agerande gick över gränsen för hur kontakter mellan statsråd och myndigheter ska gå till i konstitutionellt hänseende”

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.