söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Konstruera med oss – eliminera bullriga grannar

Publicerad: 3 maj 2009, 19:48

Folk som bullrar och dånar med motorgräsklippare morgon, middag och kväll är riktiga marodörer. Det finns ett demokratiskt sätt att få slut på det. Modern teknik, naturligtvis.


Du har just kommit hem efter dagens shoppande och lagt in grejorna i kylen, tagit ut en öl och satt dig i vilstolen på terrassen. Solen gassar och du tänker ta det lugnt och njuta fram till middagen. Inte göra ett skapandes grand, utan bara njuta av solen och fåglarnas kvitter.

Då börjar han, motorgräsklipparmannen. Brrrummm-vråååålll. Och han håller på och håller på och det tar aldrig slut. Och just när hans marodörmaskin tystnar, tar nästa granne vid på tomten intill. Brrråånnggg-dååååånn. Sen kommer motorcykelgänget hem och står och dundrar ett par tomter bort. Att det kan vara så roligt att varva en motor? Eftermiddagen är förstörd. Det enda du kan göra är att använda hörselskydd eller gå inomhus och stänga alla fönster.

Ett mardrömsceneri?

Det kan elimineras om man så skulle önska.

Antag att samfälligheten, villaägarföreningen eller annan beslutande grupp i området monterar upp riktningskännande mikrofoner på stolpar så att man kan finna riktningen till allt buller inom området, och dessutom dess styrka. (Inte alls en orimlighet. Det finns idag mikrofoner på stolpar som sätts upp i bråkiga stadsdelar i USA som hör riktningen till pistolskott, och larmar polisen.) Systemet ska vara så riktningskänsligt att det kan utesluta utifrån kommande buller och inte reagera på åskmuller, flygplan mm.

Dessutom behöver man ett datorprogram som sammanställer en bild av alla bullerkällor i området, räknar ut hur mycket buller varje kund eller husägare producerat och utfärdar varningar eller fakturor allt eftersom marodörernas bullerkonton överskrids.

Så här ser gränssnittet till det hypotetiska buller-registreringsprogrammet Bulleribock ut. Kartan över området ska visa på bullerkällor i realtid och dessutom ska de loggas så man kan spela upp bullerscenariot senare, om det blir tvistigheter. Ett stapeldiagram visar vilka kunder som producerar buller och hur de ligger till för närvarande, samt deras ackumulerade tystnadskonton. Programmet ska kunna förses med olika bullerprofiler som anger hur bullret får förekomma, dvs olika mängder vid olika tidpunkter på dygnet, och för olika dagar i veckan. Överskrider någon profilens gränser subtraheras hans tystnadskonto och till sist går ett eller flera larm.

Buller ska kosta

Tystnad är en eftersökt vara idag. Varför inte ta betalt för den, precis som vi får betala för vatten, avlopp och el? Enligt principen att de som förbrukar den, betalar för sig. De som inte bullrar, betalar inget. När man bosätter sig i området ska man skriva på ett kontrakt med samfälligheten där man godkänner bullerbekämpningsreglerna.

Buller mäts lämpligen som en kvantitet, i till exempel decibeltimmar (dBt). Var och en har sedan ett tystnadskonto med ett antal dBt som han eller hon kan förbruka per dygn. Man ska kunna sätta en profil på när kvantiteten ska kunna förbrukas, för att styra så att ingen bullrar under nätterna eller när det är som skönast på eftermiddagen.

Programmet ska kunna matas med olika profiler efter olika situationer, som ”tillåten klipptid” när flera dBt kan spenderas på kortare tid, eller ”tyst på morgonen” när inga eller bara få dBt kan spenderas, trots att man har ett välfyllt tystnadskonto.

Alla får varsitt konto som de kan fylla med tystnad, genom att helt enkelt inte föra oljud. När man börjar bullra händer flera saker.

> Tystnad tas ut från tystnadskontot. Genom att spara på sig tystnad kan man tillfälligt överskrida uppsatta buillernormer utan att bli bestraffad.

> Det momentana bullret mäts och om en gräns överskrids går ett larm som direkt resulterar i ett automatiskt telefonsamtal till den bullrande med lämpligt meddelande. Fortsätter bullret, ackumuleras ett bullerkvantum i dBt som efter ett tag resulterar i fakturering enligt uppsatta regler. Fortsätter bullret ändå, sker tilläggsfakturering.

> Skulle den bullrande trots flera varningar fortsätta, går ett samtal till den ansvarige, eller eventuellt direkt till en störningsgrupp som rycker ut för att få slut på bullret, eller varför inte direkt till Hell’s Angels, som rycker ut på sitt lilla sätt. Detta sistnämnda kan visserligen resultera i en del extra buller, men det torde vara av kortvarig art.

ShotSpotter, det amerikanska systemet som används i flera städer för att spåra pistolskott. Plus en kamera, lampor och lite annat lull-lull som inte behövs i vår tillämpning.

Ansökan

Systemet skulle kunna ha ett webbinterface där man fick ansöka om en utökad bullerkvot om man ska ha fest en kväll. Godkänns ansökan läggs ytterligare dBt in på tystnadskontot. Det kan tyckas besvärligt att göra detta för att få klippa gräset lite extra, men tänk istället att det SKA vara besvärligt, så att folk hellre låter bli att bullra. Det är ju ändå själva avsikten.

Idéer?

Har du ytterligare idéer kring detta scenario? Kläm fram dem bara, som kommentarer till den här artikeln.

Känns det här som en hållbar idé? Kanske någon med audioologiska och elektroniska kunskaper och produktionskapacitet skulle ha lust att göra en prototyp och sätta upp på prov? Kom bara ihåg att det var min idé.

Läs mer om Shotspotter: http://blog.puppetgov.com/2009/03/23/street-acoustic-sensors-more-us-police-using-gunfire-detection-system/

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev