Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Konstruera med oss – enkel ordning på tusentals backupskivor

Publicerad: 9 Mars 2009, 12:04

Allt för många CD


Jag antar att du som jag har allt för många backup-CD och DVD liggande hemma och överallt. Det är egentligen allt för många för att man ska kunna hålla reda på allt som finns på dem. Kanske har de kopierats med olika program genom tiderna, program som skapat databaser med kommentarer mm som idag inte kan användas.

Sökfunktion behövs

Vad man behöver är en sökfunktion som kan leta igenom alla de hundratals CD-skivor man har, filmer, bilder, Word-filer, CAD-filer, ja allt. För en vanlig konsult eller journalist kan antalet filer efter några tiotals års aktivt arbete vara uppe i över miljonen, kanske fördelat på 1000 CD och DVD. Det finns ingen CD-jukebox som kan hantera så många skivor, och ingen mänsklig hjärna som kan minnas vad som finns på dem alla. Att skriva ut en listning och bifoga varje CD hjälper inte för den går inte att söka i.

Istället behövs en central, enkel databas, maskin- såväl som humanläsbar som rymmer innehållet på alla skivor och gör det sökbart. Jag menar inte att man ska spara allt data, bara fil-, katalog- och disknamnen tillsammans med kommentarer.

Visst kan man tänka sig ett avancerat fritextsöksystem, men det ska gå lika enkelt att söka i t ex Word, den dag söksystemet inte fungerar.

Hjälp till att ta fram specifikationer på ett sådant program, så kan det tänkas att jag tar fram själva programmet. Det kan vi alla ha nytta av.

Låt oss diskutera detta i min blogg, eftersom det går att kommentera bättre där: http://teknik360blogg.idg.se/bloggar/stadjeblogg/entry.jsp?messid=51

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.