Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Konsumenterna vill ha gemensam nordisk elmarknad

Publicerad: 28 mars 2012, 07:19

En konsumentundersökning visar att 76 procent av de svenska hushållen ställer sig positiva till att köpa el från nordiska elhandelsföretag utanför Sverige.

Ämnen i artikeln:

CleantechGreentech

Bakom undersökningen, där 4 079 personer deltog, står elskling.se, en sajt där konsumenter kan jämföra och byta elavtal. Bland de som är positiva till förslaget anser 87 procent att landsgränserna är oviktiga i sammanhanget. Istället är det pris och ursprung (energikälla) som har betydelse, skriver elskling.se i ett pressmeddelande.

– Att elens ursprung väger så tungt vid valet av elavtal indikerar behovet av ett gemensamt och standardiserat ursprungsmärkningssystem för hela Norden. Detta kommer att bidra till en ökad aktivitet bland konsumenterna samt ge en ökad tilltro till de elavtal som kommer att finnas på elmarknaden, säger Faraz Azima, vd för elskling.se.

De nordiska ländernas energimyndigheter har som mål att ha en gemensam nordisk slutkundsmarknad 2015. Förhoppningen är att det ska leda till just ökad konkurrens och högre aktivitet bland konsumenterna.

De 24 procent som är skeptiska till en gemensam elmarknad vill hellre gynna lokal produktion och Sveriges ekonomi.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev