Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Konsumentverket: Jämtkrafts reklamfilm är vilseledande

Publicerad: 20 januari 2010, 08:52

Nu inleder Konsumentverket ett tillsynsärende mot elbolaget Jämtkraft för att stoppa deras vilseledande reklamfilm.


Ämnen i artikeln:

CsrJämtkraftVattenkraft

Miljöaktuellt har tidigare skrivit om Jämtkrafts reklambluff där de visar en kajakpaddlare kämpa sig ner för kraftiga forsar och fall – något som är fullkomligt omöjligt i de vattendrag som Jämtkraft med sina verk strypt flödet i. I reklamfilmen erbjuds kunder att välja el från specifika forsar, men reklamfilmen är gjort i helt andra vatten som är skyddade från utbyggnad av vattenkraft.

Nu har
anmälningarna mot Jämtkraft gett resultat och Konsumentverket har inlett ett tillsynsärende. Ett svar har begärts in från Jämtkraft och Konsumentverket kräver att företaget stoppar reklamfilmen och lovar att inte göra liknande reklam i framtiden.
– Efter att ha gått igenom den här marknadsföringen så tycker vi att den är vilseledande. De ger ett intryck av att den el som produceras i Jämtkrafts vattenkraftverk inte påverkar omgivningen, som den faktiskt gör, säger Konsumentverkets jurist Allem Tensaye till Sveriges Radio.
– Det verkar som de har filmat i ett naturvårdsskyddat område och det är inte representativt för Jämtkrafts andra forsar, och det är det som blir så vilseledande.

Se Jämtkrafts reklambluff själv:

.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

CsrJämtkraftVattenkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.