Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Konsumtionshysteri ger onödig miljöpåverkan

Publicerad: 30 april 2015, 07:29

Företagen måste lära sig hantera it-resurserna på ett hållbart sätt, skriver Erik Pettersson och Fredrik Nilsson.

Ämnen i artikeln:

Återvinning

Varje vecka har Blocket ungefär fem miljoner besökare. Det ger en tydlig vink om att återanvändning ligger i tiden. De flesta säljer eller köper i andra hand av ekonomiska skäl. Många gör det också för att spara på jordens resurser och råvaror och tycker att det är onödigt att kasta prylar som kan komma till nytta igen. Bägge skälen är bra.

Men, i våra företag (offentlig sektor är bara marginellt bättre) pågår parallellt ett omfattande resursslöseri, stick i stäv med eleganta formuleringar om vikten av att ”bidra till ett hållbart samhälle” och ”hushålla med resurserna”. Det gäller sannolikt en rad olika produktgrupper och inventarier, men exemplet här är datorer, mobiler och andra IT-produkter.

Enligt en Sifo-studie som vi lät göra i höstas framgick att hälften av landets större företag rutinmässigt skrotar sina datorer och mobiler när de byts ut och att det sker vart tredje-vart fjärde år. Trots att produkterna i princip alltid kan gå till återanvändning. Det handlar totalt sett om hundratusentals datorer och andra IT-produkter till stora ekonomiska värden. Ingen skrotar en tre år gammal tjänstebil, men datorer till samma värde skeppas till återvinningen utan att någon höjer på ögonbrynen.

Någon kanske invänder att företag borde få göra som de vill med sina pengar och inventarier. Det resonemanget håller inte. Företagen måste ta ansvar för sin konsumtion av det enkla skälet att den precis som all annan konsumtion förbrukar naturresurser och påverkar vår gemensamma miljö. När det gäller myndigheter är saken enklare. Här borde regeringen kort och gott utfärda tydliga riktlinjer för att stoppa slöseriet.

Att skapa en hållbar livscykelhantering av IT-utrustning och verka för återanvändning hör till de enkla sakerna som alla organisationer kan göra direkt. Det handlar om tre enkla steg: 1) sälj de IT-produkter som byts ut eller inte längre behövs och ha inte så bråttom till skroten, 2) hyr IT istället för att äga och 3) köp begagnad IT när det finns produkter som motsvarar behoven. Samma tänk kan appliceras på alla produkter.

Det bästa för miljön är att produkter används så länge som möjligt eftersom nytillverkning förbrukar mycket naturresurser, inte minst IT och elektronik. Det kan knappast vara någon nyhet 2015. Måhända känner inte alla till möjligheterna att återanvända sin IT och att det finns en hel bransch som är specialiserat på att ta hand om och förlänga livet på IT-utrustning. Men den vanligaste förklaringen till skrothysterin handlar om vanans makt och rädsla för att testa något annat. Man kasserar datorerna eftersom man brukar göra så.

Tack och lov finns det också många företag som väljer att skicka produkterna till återanvändning och kan sänka sina IT-kostnader, minska sin miljöpåverkan och stärka hållbarhetsarbetet.
Återanvändning är en nyckelkomponent för att skapa ett mer hållbart, cirkulärt samhälle. Det är akut att ställa om vårt konsumtionsbeteende och vi kan alla bidra, privat och på jobbet. Så, nästa gång IT-avdelningen rycker i datorn eller mobilen, ställ krav på att den ska gå till återanvändning. Ge dig inte. Kom ihåg att du gör både miljön och din arbetsgivare en stor tjänst.

Erik Pettersson, hållbarhetschef Inrego
Fredrik Nilsson, marknadschef Inrego

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev