måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Köp vindkraft med PG Gyllenhammar

Publicerad: 11 mars 2010, 07:30

Efter O2 tar nu ännu ett vindkraftbolag sikte på börsen. Arise Windpower som samtidigt nyemitterar ska bygga 300 nya vindkraftverk.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Arise Windpower, med PG Gyllenhammar som styrelseordförande, har ansökt om notering på börsen. Samtidigt genomför bolaget en nyemission på 550 miljoner kronor. Pengarna ska hjälpa till att finansiera 100 av totalt 300 planerade vindkrafverk.

– Vi har pengar i kassan att bygga 40 verk. De 550 miljonerna ska bekosta de övriga 60 verken, men bara egenkapitalinsatsen, vi räknar med att låna 70 procent av det som krävs, säger Peter Nygren.

Arise Windpower som startade 2006 har under det senaste året byggt och inlett byggstart på cirka 30 vindkraftverk, enligt bolaget. Samtidigt har ramavtal tecknats med GE Energy och Vestas om upp till 132 verk och därmed säkrat en projektportfölj på mer än 900 MW.

– Arise Windpower AB är ett industriellt vindkraftbolag med en naturlig plats på börsen. Vi står inför en storskalig utbyggnad av 300 större vindkraftverk och till detta behövs mycket kapital utöver lån och egengenererat kassaflöde, säger PG Gyllenhammar, i ett pressmeddelande.

2014 räknar företaget med att ha uppfört de 300 verken som ska vara i storleksklassen 1,8 till 3 MW. Den årliga elproduktionen beräknas till 2 TWh och den totala investeringen väntas uppgå till mellan 10 och 11 miljarder kronor. Pengarna till den fortsatta expansionen är en senare fråga.

– Vi är lite försiktiga med att ta upp nya lån, vi behöver inte pengarna nu eftersom att det kostar ungefär 2 procent att skriva under lånehandlingen gör vi det precis i samband med att vi startar bygget, säger Peter Nygren.

Bolaget satsar uteslutande på vindkraft i södra Sverige och har arrenderat mark på fyra år.

– Vi har mark så att vi kan bygga säkert 800 verk om vi vill det, men vi har planerat 400, säger Peter Nygren.

Det finns två orsaker till fokuset på söder, enligt Peter Nygren.

– Det kostar inte lika mycket att mata in kraft i söder, vi tjänar ungefär 4 öre per kWh. Dessutom har vi klimatet, det fryser inte så mycket som i norr.

Sammanlagt räknar Arise Windpower med att den producerade elen blir 8 öre billigare per kWh genom koncentrationen till söder.

Anmälningsperioden inför emissionen pågår mellan 12 och 22 mars. Första handelsdag på börsen ska bli 24 mars. Mer information finns på www.arisewindpower.se.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev