måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Köpcenter bidrar till ökade utsläpp

Publicerad: 21 februari 2014, 12:26

Ny forskning från Handelns utredningsinstitut visar att det är möjligt att kraftigt minska växthusgasutsläppen från bilar genom bättre placering av handelsplatser.

Ämnen i artikeln:

Växthusgaser

Forskare på Handelns utredningsinstitut har beräknat hur mycket utsläppen av växthusgaser från bilar skulle kunna minskas om affärer var lokaliserade på rätt platser.

– Eftersom att vi vet var konsumenterna bor och vi vet vägnätet kan vi beräkna var den optimala lokaliseringen skulle vara, alltså den som ger minst utsläpp. Sen jämför vi dem med de aktuella, säger Niklas Rudholm, forskare på Handelns utredningsinstitut till SVT.

Studien som genomfördes i Dalarna, där hundratals frivilliga utrustades med GPS-teknik, visar att utsläppen skulle kunna minska med omkring 60 procent om människor handlade lokalt istället för att besöka shoppingcenter utanför stadskärnan.

– Handla så nära där du bor som möjligt. Handla så sällan som möjligt. Storhandla istället för att småhandla och välj vägar till din butik där du undviker mycket start och stopp, säger Niklas Rudholm till SVT.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev