Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Köpte ny fiskebåt för skrotbidraget

Publicerad: 7 maj 2010, 12:07

Två göteborgsfiskare fick 4,7 miljoner för skrota sitt fiskefartyg. För pengarna köptes en ny fiskebåt.


Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Ägarna till fiskefartyget GG1 Grimskär fick 4,7 miljoner kronor i bidrag för att skrota fartyget. För pengarna köpte de en ny båt och fortsätter nu att fiska havskräftor i Västerhavet, skriver Göteborgs-Posten.

På grund av hotet om utfiskade hav gick för några år sedan staten ut med att trålflottan i Västerhavet fram till 2015 ska minska med 40 procent. Fiskare har därför kunnat ansöka om skrotningsbidrag för sina båtar. I år har 24 båtar sammanlagt fått 97 miljoner i skrotningsbidrag. En av dessa båtar är GG1 Grimskär.

För bidragspengarna har nu ägarna till skrotade Grimskär köpt en ny båt. I och med att Grimskär skrotades blev ägarna av med de fiskerättigheter som följde med båten. Men då den nya båten har en längd på 9, 95 meter och därmed hamnar under tiometersgränsen gäller inte samma begränsningar som tidigare. Trålfisket av havskräftor kan alltså fortsätta.

Ägarna till den skrotade Grimskär har dock inte brutit mot några regler eller försökt dölja sina planer.
– Vi sa exakt vad vi tänkte göra när vi ansökte om skrotningsbidrag. Det är ingen överraskning för Fiskeriverket, säger Johan Grahn en av ägarna till skrotade Grimskär, till Göteborgs-Posten.

Cathrine Beijer

Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News