Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Korallrev som lämnas ifred återhämtar sig snabbt

Publicerad: 8 April 2013, 08:52

En ny studie från Australien visar att korallrev som får vara ifred för människor kan överleva perioder av allvarlig korallblekning.


Ämnen i artikeln:

Korallrev

När havstemperaturen hastigt höjs, eller när den kemiska sammansättningen i haven förändras, kan korallerna inte längre ge näring åt den alg som lever symbiotiskt med dem. Det leder till att algen dör och korallen bleks och vittrar sönder.

1998 ledde ovanligt höga havstemperaturer till den värsta korallblekningen någonsin. Världens rev reducerades med 16 procent. Forskarna antog att detta skulle få särskilt allvarliga konsekvenser för isolerade rev, eftersom inga nya koralllarver skulle kunna flytta över från närliggande rev.

Men en ny studie som genomförts av forskare på James Cook University i Australien visar att detta inte stämmer rapporterar New Scientist. Forskarna har studerat Scott-revet som ligger 250 km från den australiensiska kusten. Här förstördes 70-90 procent av korallen 1998 och antalet koralllarver gick ner med 94 procent.

Resultatet av forskarnas studie var förvånande, på bara 12 år hade revet ökat från 9 till 44 procent. De undersökta reven hade utmärkt vattenkvalitet och stora fiskbestånd som åt de alger som konkurrerade med korallalgen

Studien visar att de svårigheter som isolerade rev har vägs upp av det faktum att de inte störs av mänsklig aktivitet, föroreningar och fiske. Men även om isolerade rev kommer att klara sig längre ser det mörkt ut för världens korallrev på sikt menar Ove Hoegh-Guldberg på University of Queensland in Brisbane.

– Befolkningen växer snabbt i tropiska områden och även om man kan övertyga folk om att lämna reven ifred så får det liten betydelse ifall temperaturen i havet stiger med två eller tre grader i slutet av detta sekel.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Korallrev

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.