Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kortare tid för studiemedel sågas

Publicerad: 27 Februari 2009, 07:07

KTH:s rektor Peter Gudmundson är starkt kritisk till förslaget att minska rätten till studiemedel från sex år till fyra år.


Den studiesociala kommittén väntas inom kort lägga fram ett förslag till regeringen på hur folk ska bedriva effektivare studier. Bland annat väntas antalet år som en student får studiestöd minska från sex år till fyra år.

KTH:s rektor Peter Gudmundson anser att förslaget är mycket besynnerligt.

– Det låter väldigt konstigt att ha en gräns på fyra år när vi har utbildningar på fem år, säger han till Teknik360.

Civilingenjörsutbildningen är på totalt fem år. Även ytterligare en rad utbildningar, som läkare, är längre än fyra år.

Enligt förslaget ska studenten efter de avverkade fyra åren kunna beviljas en villkorlig förlängning av studiemedel för ytterligare två år.

– Jag förstår inte varför man ska krångla till det. Det låter väldigt konstigt , säger Peter Gudmundson och förklarar att han ser fram emot att läsa hela förslaget.

Även Viktor Andersson, Chalmers studentkårs ordförande, är starkt kritisk till den bantade studiemedelstiden. Han anser att det kommer slå mot studenterna, inte minst de som vill byta inriktning.

– Tröskeln att börja på en längre utbildning blir högre. Man vågar inte börja. Ingenjörsutbildningar är väldigt studietunga. Förslaget premierar kortare utbildningar, säger han.

– Det är väldigt konstigt att regeringen påpekar ingenjörsbehovet men samtidigt i det här förslaget går åt ett motsatt håll.

Vad är ditt budskap till kommittén?
– Tänk på vilka effekter detta ger inför framtiden. En kunskapsnation som Sverige bygger mycket på de här utbildningarna. Behoven av de här yrkesmässiga utbildningarna är stora. Det måste premieras, säger Viktor Andersson.

I en intervju med Dagens Nyheter framhåller Oskar Öholm (M), ledamot i den studiesociala kommittén, att förslaget inte missgynnar studenterna.

-Alla har fortfarande rätt till sex års studiemedel, under förutsättning att de tar sina poäng. Dessutom ska ett sådant förslag kompletteras med rätt till ett sjunde år för dem som går de längsta utbildningarna. Så det är både en uppskärpning och en förbättring, säger han.

Meningen till att sätta en begränsning vid fyra år, med möjlighet till beviljad förlängning, är för att få folk att ” bedriva lite effektivare studier”, förklarar Oskar Öholm.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.