Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kött- och fiskindustrin underlåter att rapportera sina klimatutsläpp

Publicerad: 31 maj 2018, 10:38

Foto: Torstensimon/Pixabay

En majoritet av världens stora kött- och fiskproducenter mäter inte sina utsläpp av växthusgaser. Det visar ett nytt Index över världens proteinproducenter. Enligt organisationen bakom rapporten kan underlåtenheten att rapportera utsläppen riskera hela Paris-avtalet.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

The new Coller FAIRR Protein Producers Index har undersökt hur 60 av världens största proteinproducenter har presterat på hållbarhetsområdet. En av de slutsatser man drar är att branschen är dålig på att dokumentera sin miljöpåverkan och sin sociala påverkan.

Särskilt oroande är företagens underlåtenhet att mäta och minska sina klimatutsläpp menar FAIRR. Trots att branschen står för 14,5 procent av världens utsläpp av växthusgaser så mäter 72 procent av företagen inte sina utsläpp. Ett annat område som stod ut var antibiotika. Enligt rapporten uppgav 77 procent, eller 46 företag, att de infört få eller inga åtgärder för att minska användningen av antibiotika.

När företagen själva fick svara på frågor om hur de arbetade med områden som djurhållning, vattenbrist, avskogning och arbetsförhållanden uppgav 60 procent att de inte arbetade med riskhantering eller att dokumenterade ens den mest grundläggande information om dessa frågor.

Många av kött- och fiskproducenterna samarbetar med lokala bönder och fiskare som levererar råvaran som de sedan processar i sina egna anläggningar. Men trots att företagen är stora beställare med mycket makt flyttar de gärna över ansvaret för miljö och sociala frågor på bönderna uppger FAIRR i rapporten.

Läs index här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.