Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Köttfri dag röstades ner: ”Lunds borgare är pinsamt mossiga”

Publicerad: 4 maj 2012, 07:47

Tre skolförvaltningar stödde förslaget som nu röstats ned i kommunstyrelsen. Dess ordförande tror att eleverna skulle köpa snabbmat istället.


Miljöpartiet och demokratisk vänster la en motion i november förra året om en köttfri dag i veckan. Lunds tre skolnämnder har givit klartecken men på kommunstyrelsens möte i onsdags röstade den borgerliga majoriteten ned förslaget, och menar att varje skola i samarbete med elever och föräldrar ska bestämma själva, rapporterar Sydsvenskan.
‒ En viktig fråga är att eleverna äter maten, annars spelar det ingen roll hur klimatvänlig den är. Det finns nog en del elever på Spyken, som har köttfri måndag, som går och köper mat på snabbmatställen då, säger Mats Helmfrid (M), ordförande i kommunstyrelsen, och enligt uppgift köttätare, till Sydsvenskan.

Petter Forkstam (MP) twittrade under mötet: "Jag blir så trött. Lunds borgare är pinsamt mossiga." Författaren till motionen, Emma Berginger (MP), vegetarian, sa efter mötet till Sydsvenskan:
‒ Jag är väldigt besviken med tanke på att alla förvaltningar är positiva. Borgarna tar inte klimatfrågorna på så stort allvar. Det är såpass bråttom med den här frågan att vi inte kan vänta på att varje skola och förskola ska ta egna initiativ.

Louise Olander, elevrådsordförande för samhällprogrammen, tror att elever äter snabbmat istället för den vegetariska kosten, men att det förekommer de andra dagarna också och vet inte om just måndagar sticker ut.
På Sydsvenskans hemsida åtföljs artikeln av en webbfråga. Efter att 17 personer bedömt nyheten svarade 70 procent att de blev glada och 30 procent att de blev arga av nyheten. När 117 läsare svarat hade siffrorna stabiliserat sig kring 50-50.
Slutgiltigt beslut i skolmatsfrågan kommer att fattas av kommunfullmäktige den 31 maj.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.