tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Köttkonsumtionen ökar

Publicerad: 6 april 2011, 07:41

Trots klimatlarm fortsätter svenskarna att äta stora mängder nötkött, griskött och fjäderfäkött. Nya siffror från Jordbruksverket pekar på ett rekordår för den svenska köttkonsumtionen.

Ämnen i artikeln:

Jordbruksverket

Statistiken är visserligen ännu inte helt klar, men enligt en ny rapport från Jordbruksverket ser 2010 ut att bli ett rekordår för den svenska köttkonsumtionen. När det gäller kyckling beräknas konsumtionen ha ökat med hela fem procent, samtidigt som nöt- och fläskkött båda har ökat med dryga tre procent. Hur många kilo per person som detta blir går ännu inte att säga eftersom siffrorna för gruppen ”övrigt kött”, där till exempel fårkött ingår, fortfarande saknas.

Under 2008 låg köttätandet på knappt 84 kg/person. Året efter följde en minskning med en knapp procent till drygt 83 kg/person. Men nu ökar det alltså igen.

Källa: Jordbruksverket, Svenska matvanor och matpriser

I rapporten skriver
Jordbruksverket att det finns andra faktorer än pris- och inkomstutveckling som påverkar konsumtionen av livsmedel. När det gäller köttinköpen tros bland annat klimatdebatten och diskussioner om att minska matsvinnet ha haft viss effekt.

– Ökningen av köttkonsumtionen kan förstås ha blivit ännu större om det inte funnits någon debatt om dess påverkan på klimatet, säger Helena Lööv vid Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

I rapporten konstateras att ”Vad konsumenterna väljer att lägga på sin tallrik har stor betydelse för jordbrukets utformning och matens totala påverkan på miljö och samhälle.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev