Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Köttskatt ska minska växthuseffekt

Publicerad: 27 februari 2015, 11:31

Forskarna ser ingen annan lösning.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt
Idag
den 27 februari.

De globala utsläppen av svenskarnas köttkonsumtion och flygresor motsvarar ungefär hälften av de totala utsläppen inom Sveriges gränser.

Det skriver 14 miljö- och energiforskare på DN debatt och föreslår nya skatter på nötkött och flygresor som ett sätt att komma åt utsläppen av växthusgaser.

Enligt forskarna som står bakom rapporten Hållbara konsumtionsmönster, som presenteras i dag av uppdragsgivaren Naturvårdsverket, går det att få bukt med en stor del utsläppen på teknisk väg. Men tekniken är inte tillräcklig för att komma till rätta med utsläppen från maten och flyget. Därav skatteförslaget.

"De utsläpp som uppstår runt om i världen som en följd av svenskarnas matkonsumtion och flygresor är ungefär tre ton koldioxidekvivalenter per person och år. Det kan jämföras med att de totala utsläppen inom Sveriges gränser (vägtrafik, industrier, osv.) är cirka sex ton per person" skriver forskarna.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.