Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Krabbskal ger självlagande lack

Publicerad: 13 Mars 2009, 08:18

Jävlar – en repa i lacken på bilen. Ingen fara, det fixar sig. Tänk vad lite trimmat krabbskal kan göra.


Våndan över lackrepor kan vara historia. Åtminstone om polymerforskaren Marek Urban med kollegor vid University of Southern Missisippis innovation hittar ut på marknaden, skriver New Scientist.

Idén bygger på en ny typ av polyuretan som självläker när skador uppstår i ämnet. Allt som behövs är en dos av det ultravioletta ljuset i dagsljus. Energin i ljuset skapar en reaktion som får polymeren att återuppbygga den skadade väven av molekyler. Marek Urban menar att ett ytskikt bestående av polyuretanet på bilar skulle utgöra ett bra skydd, enligt New Scientist.

Polyuretanet har fått de märkliga egenskaperna genom tillsatser av modifierat chitosan, naturliga kolhydrater, som utvinns från skalen på skaldjur som krabbor och hummer. Modifieringen består i att kolatomer i ringar om fyra tillsätts. Vid skador i ringarna blir dessa reaktiva varpå läkningen sker. De bindningar som är inblandade i processen har identifierats men det exakta förloppet är ännu inte klarlagt.

Klart är är däremot att skador med 10 mikrometers bredd o ch 50 mikrometers djup, nätt och jämnt synliga, läker på cirka 30 minuter i UV-ljus. Det förefaller som om skadorna läker från botten och uppåt, något som får Urban att tro att även större skador kan självläka.

Ett ytskikt av ämnet kan användas på mer än bilar, menar forskaren. Exempelvis möbler eller mobiltelefoner.

– Vad som helst som du kan tänka dig. Repar du det, låt det ligga i solen ett tag och det är reparerat, säger Marek Urban till New Scientist.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.