Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kraftiga snöstormar orsakas av temperaturen i Arktis

Publicerad: 20 december 2016, 08:30

Redan idag påverkas väderförhållandena av de kraftigt höjda temperaturerna i Arktis. Det menar flera forskare som ser tydliga kopplingar mellan avsmältningen i Arktis och de kraftiga vinterstormar som dragit fram över det norra halvklotet under de senaste åren.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Kopplingarna till de dramatiska vinterovädren är till och med starkare än kopplingarna till extrema värmeböljor och översvämningar på somrarna. Det säger några av världens främsta klimatforskare till The Guardian.

Sedan 1970-talet har istäcket på Arktis minskat med tre fjärdedelar av volymen men det senaste årets temperaturökning har ändå chockat forskarna. Under 2016 har temperaturen på sina ställen legat 33 grader över det normala och forskarna fruktar nu att temperaturhöjningen kommer att kicka ingång en utveckling med extremt väder av en typ vi inte tidigare sett.

Att temperaturen på Arktis höjs snabbare än på andra platser beror på att Arktis inte är en kontinent utan ett hav, delvis täckt av is. När isen smälter exponeras det mörka havet där under. På grund av sin färg absorberar havet mer solljus än isen och det leder till att området värms upp ytterligare. Detta gör att temperaturskillnaderna mellan Arktis och lägre latituder minskar, något som får stora konsekvenser eftersom temperaturskillnaderna är det som driver jetströmmen, en smal luftström som rör sig runt Arktis ungefär 8 km upp.

Jetströmsvinden skapar en gräns mellan det kalla norr och det varma söder. När temperaturskillnaderna minskar blir vinden svagare. Loopen blir inte lika stadig, istället avviker jetströmmen då och då. Den rör sig längre söderut och tar med sig varm luft norrut, samtidigt som den kall luft pressas söderut.

Enligt forskarna så finns en stark koppling mellan det smältande Arktis och det extrema vinterväder som vi sett i delar av Nordamerika och Norra Europa 2009-2010 och 2013-2014. Under de här åren, med rekordsnöfall och stora materiella skador på sina håll, avvek jetströmmen långt söderut och lämnade efter sig kall luft i de regioner som drabbades.

Samtidigt som jetströmmens avvikelse söderut kan orsaka iskalla vindar så har motsvarande avvikelser norrut bland annat lett till år av extrem torka i till exempel Kalifornien.

Det snabb smältande Arktis gör att riskerna för fler och mer extrema väderhändelser ökar menar forskarna. Avsmältningen av Grönland innebär att 250 miljarder ton sötvatten forsar ut i havet varje år. Eftersom vattnet har mindre densitet än det salta havsvattnet så sjunker det inte och det gör att Golfströmmen, som är den havsström som drar varmt vatten upp till Atlanten blir svagare. Redan idag är strömmen svagare än den varit på tusen år enligt forskarna. Detta innebär att en del av Nordatlanten blir väldigt kall och kontrasten mot de tropiska vattnen i söder blir större, något som kommer att driva fram kraftigare stormar. I värsta fall kan de leda till superstormar som vi inte har sett en motsvarighet till i moderna tider.

Enligt de forskare som uttalar sig i The Guardian finns en fördel med de förändrade väderförhållanden som avsmältningen av Arktis för med sig: förändringen kommer att vara så stor och så i iögonfallande att inte ens klimatskeptiker kan förklara bort den.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.