Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kraftigt motstånd mot trängselskatt i Göteborg

Publicerad: 3 januari 2014, 08:41

Antalet bilar har minskat, restiderna blivit kortare och luften bättre. Men göteborgarna är kritiska.


Ett år har gått sedan trängselskatten infördes i Göteborg. Enligt DN har antalet bilar minskat med drygt 10 procent och restiderna blivit kortare. Dessutom har luften blivit betydligt bättre i staden. Ändå finns fortfarande ett kraftigt motstånd mot trängselskatten i Göteborg.

Enligt DN kan missnöjet kopplas till det låga förtroende som Göteborgarna har för sina lokala politiker. Enligt den årliga SOM-undersökningen som genomfös av Göteborgs universitet har nöjdheten med demokratin i staden minskat från 75 till 51 procent, den lägsta siffran på 16 år. Statsvetare som DN talat med tror också att orsaken till missnöjet med trängselskatten är att göteborgarna känner sig överkörda av politikerna. I Stockholm, där reaktionerna på trängselskatt inte alls varit lika starka, infördes trängselskatten på prov och med en folkomröstning. I Göteborg beslutade politikerna själva att införa trängselskatten.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.